Вести

Свечано отворена V Школа америчких студија

Поводом 19 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду почела је Пета школа америчких студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Пету школу америчких студија отворили су декан Факултета политичких наука и оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић и саветник за медије и културу Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Филип Бикмен (Philip Beekman).

Проф. др Драган Р. Симић изразио је своје задовољство и част што је отворио овогодишњу Школу америчких студија. Он је истакао да је ове године пристигло највише пријава за учешће и да је ова школа показатељ добре повезаности између Сједињених Америчких Држава и Србије. „На овогодишњем програму Школе америчких студија проширићете своје знање из области америчке историје, културе, економије, дипломатије и политикологије. Овај програм ће вам поред знања које стекнете, пружити бројне бенефите и могућности, које ћете имати прилику да искористите“, објаснио је проф. др. Драган Р. Симић.

Филип Бикмен навео је да се једна од главних циљних група Амбасаде Сједињених Америчких Држава састоји управо од младих грађана Србије, посебно истакавши њихову заинтересованост за образовање. Он је посаветовао полазнике школе да постављају конструктивна питања за предаваче, како би водили квалитетне дебате. „Овај пројекат смо препознали као сјајну прилику за грађење добрих веза између САД-а и Србије. Хвала вам што сте одлучили да ову недељу посветите учењу о америчкој култури, економији, политици и дипломатији и верујем да ће вам све што сазнате бити од изузетне користи у наставку вашег школовања“, закључио је Филип Бикмен.

Прво предавање првог дана V школе америчких студија одржао је проф. др Драган Р. Симић на тему ,,Монроова доктрина I део”, који је говорио о утицају Монроове доктрине на политику Сједињених Америчких Држава (САД), као и о последицама које је она имала на политику САД у различитим периодима светске политике. Он је нагласио да се Монроова доктрина може означити светиоником политике САД. ,,Поставља се питање да ли је заиста реч о доктрини, јер доктрина означава развијено учење које има структуру. Монроова доктрина је значајан стратешки документ који даје утемељење политичкој стратегији”, подвукао је проф. др Симић. Он је објаснио да доктрина не гледа само на могуће сукобе и ратове који би се догодили, већ и на начин на који Сједињене Америчке Државе комуницирају са светом и обликују своје међународне односе. Проф. др Симић је нагласио да Монроова доктрина има неоспоран утицај на обликовање америчке спољне политике кроз историју.

Проф. др Иван Вујачић са Економског факутета Универзитета у Београду одржао је предавање на тему „Кратак преглед економске историје Сједињених Америчких Држава: од колоније до суперсиле”. Он је објаснио историјски преглед и еволуцију америчког привредног система од 1900. до данас који говори о дубоким друштвеним променама. „Америка је још почетком 20. века имала највећи животни стандард у свету са око 5.000 долара БДП-а по глави становника. У периоду од 123 године постоје разни аспекти трансформације привредног система, али и друштва и актуелних проблема са којима се сусреће америчко друштво”, разјаснио је проф. др Иван Вујачић. Он је додао да су проблеми које је Америка имала кроз историју, као што је квалитет живота, решавани временом. Професор је закључио да нам учење о овим променама даје вредан увид у еволуцију америчког привредног система и његову значајну улогу у светском контексту.

V Школа америчких студија трајаће од 30. октобра до 4. новембра.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts