Вести

Представљен четврти број часописа „Политеума“- Квантитативна и(ли) квалитативна истраживања у друштвеним наукама?

Предавање на тему „Квантитативна и(ли) квалитативна истраживања у друштвеним наукама?“ у оквиру промоције четвртог броја стручног часописа студената друштвено-хуманистичких наука и уметности „Политеума“ одржано је путем онлајн платформе Zoom у организацији Српског политичког форума.

Доценткиња Факултета политичких наука др Вера Арежина истакла је значај методолошких истраживања у друштвеним наукама и њихову неопходност за писање различитих врста научних радова. „У друштвеним наукама данас су актуелна мешовита истраживања у којима се комбинују саме методе, делови метода или нацрти истраживања“, рекла је доц. др Арежина. Она је навела да је важно подстаћи колеге са других факултета да учествују у методолошким истраживањима и тиме допринесу развоју знања у овој области.

Професор др Драган Ђукановић са Факултета политичких наука, уједно и гост уредник четвртог броја часописа „Политеума“, сматра да живимо у турбулентном времену и да  због тога сам начин проучавања методологије варира. „Политеума ствара  интелектуално језгро младих људи између студената који праве мрежу контаката што доприноси гласиоњиховом бољем разумевању и повезивању“, предочио је проф. др Ђукановић. Oн je нагласио да је ово издање часописа драгоцено по мноштву радова и да нас наша свакодневница упућује на безброј питања која се могу наћи као теме у наредном броју „Политеуме“.

Студент Факултета политичких наука Душан Ристић, аутор рада „Да ли је Huawei спољно политичко питање?“, указао је на значај постојања дебате о квантитативним и квалитативним истраживањима јер оно што раздваја научно од ненаучног мишљења је методологија. „Предност бих дао квантитативним истраживањима, али избор једних не искључује ове друге, већ би они требало да подупиру и подржавају једни друге“, казао је Душан Ристић. Он је указао да упркос мишљењу већине студената, квантитативна истраживања не подразумевају масовна истраживања јавног мњења, јер је једна од метода квантитативног истраживања манипулисање већ постојећим базама података.

Модераторка промоције била је студенткиња Факултета политичких наука Наталија Пауновић из студентске организације Српски политички форум.

Часопис „Политеума“ издаје организација Српски политички форум, а издање четвртог броја је омогућио Факултет политичких наука, уз стално покровитељство Фондације „Заједно за младе“.

Related Posts