Вести

Одржана трибина на тему ,,Јасеновац и историјски ревизионизам“

Трибина на тему ,,Јасеновац и историјски ревизионизам“, на којој је говорио главни истраживач израелског Института за холокауст Шем Олам и један од најважнијих истраживача холокауста на свету професор др Гидеон Грајф, одржана јe путем платформе Zoom. Трибину је организовао Српски политички форум Факултета политичких наука (СПФ ФПН).

Професор др Гидеон Грајф поздравио је све присутне изразивши захвалност на позиву и велико задовољство на прилици да говори о теми која је од великог значаја за српски народ.

Професор Грајф је на самом почетку предавања истакао да је логор Јасеновац, уз Аушвиц, место где су потпуно изокренуте и изопачене људске вредности, као и да су морални кодекси човечанства у овим логорима замењени нехуманим начелима и да са правом заслужују назив ,,пакао на земљи“.

Он наводи да је у логору Јасеновац била заступљена екстремна политика кажњавања у оквиру које је било који облик непослушности имао за последицу кажњавање затвореника, која је у највећој мери резултирала смрћу.

Приликом поређења логора Аушвиц и Јасеновац, Грајф је указао на сличности и разлике у пракси извршавања злочина, дехуманизације и деградације људских права и слобода. Додао је да су, у случају оба логора, померене границе бруталности.

На крају предавања, професор је поентирао да никада не треба тражити логику у нацистичким и усташким режимима јер је никада није ни било, као и то да нас историја подсећа да од горег увек постоји горе, што су нам потврдили догађаји из логора Јасеновац. Нагласио је да се то више никада не сме поновити.

Након детаљног излагања проф. др Гидеона Грајфа, уследила су питања учесника.

Модератор трибине био је Александар Стефановић из студентске организације СПФ ФПН.

Related Posts