Вести

,

Позив на дискусију ‚‚Србија и САД – заједно смо сигурнији”

Београдски центар за безбедносну политику и Факултет политичких наука Универзитета у Београду вас позивају на онлајн дискусију о најважнијим питањима војно-безбедносне сарадње Србије и Америке која ће се одржати 10. марта у 12 часова.

Сајбер Тесла, Хамви возила, Платинасти вук и лав, ласерски систем MILES, Обазриви вук… Ово су само неки од примера војних вежби и донација, које илуструју интензивну одбрамбену сарадњу Србије са Америком. Током претходних десет година представници Војске Србије су учествовали у преко 70 војних вежби организованих од стране оружаних снага САД, а Америка је већ годинама уназад један од највећих донатора српског Министарства одбране.

Који су све облици одбрамбене сарадње Србије са САД? Зашто је значајна војна база Југ? Шта све подразумева петнаестогодишње партнерство Војске Србије са Националном гардом Охаја? Које су практичне користи за систем одбране Србије од те сарадње? Какву корист грађани две земље имају од ње?

На ова и многа друга питања одговоре ће понудити:

  • потпуковник Иван Миљевић, Министарство одбране Републике Србије, Управа за међународну војну сарадњу
  • потпуковник Александро Педраза, амбасада САД у Србији, Канцеларија за одбрамбену сарадњу
  • Марија Игњатијевић, истраживачица БЦБП

Модератор: Горан Јанићевић, уредник емисије „Дозволите“

За учешће у дискусији пријавите се ОВДЕ.

Радни језик дискусије је енглески.

Ова дискусија је део пројекта „Отворено о српско-америчким односима“ који спроводи Београдски центар за безбедносну политику у партнерству са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду уз подршку амбасаде САД у Србији.

Позивница


Related Posts