Вести

Одржана дискусија на тему „Србија и САД- заједно смо сигурнији“

Дискусија на тему „Србија и САД- заједно смо сигурнији“, у организацији Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржана је путем платформе Zoom.

Учесници панела били су потпуковник Иван Миљевић из Министарства одбране Републике Србије, потпуковник Александро Педраза из aмбасаде САД у Србији и истраживачица БЦБП-а Марија Игњатијевић.

Америка и Србија годинама имају успешну сарадњу на пољу безбедносне и одбрамбене политике, речено је на раговору. Војске ових земаља заједно су учествовале у преко 70 војних вежби организованих од стране оружаних снага САД-a, а Америка је један од највећих донатора српског Министарства одбране. Сајбер Тесла, Хамби возила, Платинасти вук и лав, ласерски систем MILES, Обазриви вук неки су од примера војних вежби и донација, које илуструју интензивну одбрамбену сарадњу Србије са Америком.

На дискусији је било речи и о главном циљу ове сарадње, а то је повећање мобилности и спремности војске да реагује на кризне ситуације и учествује у иностраним мировним мисијама. У даљем разговору осврнули су се на планове за будућност када је у питању сарадња Србије и САД-а. Основна идеја јесте повезивање и грађење добрих односа и тимског духа. На крају разговора, панелисти су најавили заједничке војне вежбе које ће се одржати у Србији и Немачкој у текућој години.

Медератор дискусије био је уредник емисије „Дозволите“ Горан Јанићевић.

Ова дискусија део је пројекта „Отворено о српско-америчким односима“ који спроводи Београдски центар за безбедносну политику у партнерству са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду уз подршку амбасаде САД у Србији.


Related Posts