Вести

Одржано предавање професора Рендала Швелера на тему ‚‚Аспекти реализма”

Један од водећих представника реалистичке теорије међународних односа данас, професор Рендал Швелер са Охајо Стејт Универзитета, одржао је предавање на тему ‚‚Аспекти реализма” путем платформе Zoom.

Предавању су присуствовали и директорка Центра за словенске и источноевропске студије Охајо Стејт Универзитета проф. др Ангела Брајтлингер и саветник за односе са јавношћу Тимоти Стандарт из Амбасаде Сједињених Америчких Држава, који су говорили о пројекту „Српска образована алијанса”, у оквиру ког је предвиђен низ активности, између осталог, одржавање заједничке виртуелне наставе и заједничких онлајн предавања.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду присутне је поздравио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић изразивши велико задовољство на прилици да слушамо предавање једног овако уваженог стручњака. „Рад професора Рендала Швелера је својеврсни водич свима онима који желе да се баве политичким наукама, посебном теоријом реализма у међународним односима” рекао је професор Симић. Декан је подвукао да је професор Швелер тренутно један од водећих теоретичара реалистичке школе мишљења.

Професор Рендал Швелер нагласио је да реализам заправо и није теорија, већ пре перспектива посматрања међународних односа. Како је професор објаснио, за разлику од неких других познатих теорија, попут либерализма, реализам се не бави малим државама или унтрашњим питањима, већ само оним стварима које утичу на светски поредак. „Песимизам је оно што раздваја реалисте од либерала, зато што они не верују у природну хармонију светских интереса. Реалисти су у посматрању света мрачни, песимистични и параноични”, навео је Швелер. Професор је истакао да је реализам теорија у чијем се центру налази питање моћи, због тога што у међународним односима увек постоји неизвесност од промене односа снага, што државе не би требало да игноришу. „Међународну сарадњу није лако остварити, а још је већи изазов одржати је. Државе никада не могу веровати намерама других држава, јер су оне често променљиве, поготово када се околности мењају из дана у дан – оно што је важило данас, не мора важити и сутра”, појаснио је професор Швелер. Он је закључио да свет тренутно пролази кроз велико такмичење за моћ, чиме се изнова обликује у биполарни поредак, без социјалне структуре или сврхе.

Након предавања уследила је дискусија са присутнима.

Предавање је одржано у склопу пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који заједно спроводе Центар за словенске и источноевропске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts