Вести

, ,

Друга школа друштвене ангажованости и демократије АНДЕМ

ДРУГА ШКОЛА ДРУШТВЕНЕ АНГАЖОВАНОСТИ И ДЕМОКРАТИЈЕ (АНДЕМ)
Институт за филозофију и друштвену теорију, Београд

20. 9 – 24. 9. 2021.

Институт за филозофију и друштвену теорију позива све заинтересоване да се пријаве за учешће на Другој летњој школи друштвене ангажованости и демократије (АНДЕМ) која ће се одржати 20. 9 – 24. 9. 2021. у Београду. Позив је отворен за студенте и студенткиње свих нивоа студија и студијских програма, друштвене активисте и активисткиње и младе људе из земље и региона.

Да ли сте се икада запитали у чему је вредност демократије и какви све модели демократије постоје, као и зашто је демократија у кризи у земљи и региону? Да ли вас занима шта се тачно подразумева под појмовима општег добра, благостања, добробити и процвата и како се конципира правда у савременим политичким теоријама? Шта је друштвени ангажман, како се кроз ангажоване акте гради група и како ангажман доводи до радикалне друштвене промене? Која је улога интелектуалаца у јавном животу и политици? Каква је улога нових друштвених покрета у региону у стварању солидарнијих друштава? Шта се подразумева под појмовима филантропије и бриге и у каквој су они вези са друштвеним ангажманом? Шта је тачно род који затичемо у фрази ’родна равноправност’ и да ли је реч о некаквој идеологији? Желите ли да сазнате нешто више о ангажованом истраживању, ангажованој књижевности и филму? Да ли вас занима како се развија еко-активизам у Србији и како се одвијају еколошке борбе?

АНДЕМ захвата неколико тематских области које припадају сферама социологије, антропологије, психологије, политикологије и филозофије. Школа тежи како усавршавању теоријског знања из тих области, тако и проблематизовању практичне примене стеченог знања у савременим друштвима, посебно узимајући у обзир могућност друштвеног ангажмана.

Учесници Школе друштвене ангажованости и демократије ће имати прилику да прошире своје знање о овим актуелним темама кроз предавања, дискусије, практичне вежбе, итд.. које ће водити стручњаци за теме друштвеног ангажмана, активизма, партиципативне демократије, грађанства, филантропије, филозофије и критичке теорије

АНДЕМ организује Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду – водећа научно-истраживачка институција на овим просторима која у средишту свог рада има друштвену ангажованост.

Уколико сте заинтересовани за учешће, молимо вас да мотивационо писмо и CV пошаљете путем мејла на адресу letnja.skola@instifdt.bg.ac.rs до 15. 6. 2021. године.

Важни датуми:

  • Пријављивање: до 15. 6. 2021.
  • Селекција кандидата: до 15. 7. 2021.
  • Обавештавање кандидата о исходу процеса селекције: до 31. 7. 2021.
  • Летња школа: 20. 9 – 24. 9. 2021.

Учешће у школи је без котизације, а за ограничен број учесника биће покривени путни трошкови и обезбеђен смештај у Београду.

Програм се одржава на нашем (БХС) језику.

Related Posts