Вести

,

Одржана Летња школа демократије у Петровцу

У периоду од 26. до 30. јула, у организацији Центра за демократију Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Фондације Ханс Зајдел, одржана је Летња школа демократије под називом ‚‚Регионални контекст и европска перспектива: демократски одговори”.

На Летњој школи учествовало је по осам студената из Србије и Црне Горе и предавало шест предавача из Србије (Радина Вучетић, Сања Домазет, Милан Крстић, Стефан Сурлић, Деспот Ковачевић и Славиша Орловић) и три из Црне Горе (Гордана Ђуровић, Оливера Комар и Јована Маровић) на теме као што су регионална сарадња, европске интеграције, партијски системи, демократске вредности, консолидација демократије и културни идентитети.

Школу је отворио Председник Скупштине Црне Горе, мр Алекса Бечић (https://youtu.be/awwu-jk_lxI). Обраћајући се присутнима председник Алекса Бечић казао је да има задовољство да буде са младим, образованим људима који су неоптерећени теретом прошлости и који су „спремни да дају допринос исправљању неправди“, те их је позвао да се окрену ка ономе што их спаја и наставе да инсистирају на демократским одговорима без обзира на препреке.

Програмски директор Летње школе проф. др Славиша Орловић нагласио је да ће Факултет политичких наука наставити да развија и шири демократске идеје и европске вредности кроз сличне пројекте, те да се нада да ће Школа помоћи пролазницима да склопе трајна познанства и негују културу дијалога.

Регионални директор Ханс Зајдел фондације за Југоисточну Европу, др Клаус Фиесингер истакао је да циљна група фондације управо јесу млади људи који ће активно обликовати будућност, ширити дијалог и демократске вредности са суседима, како би у будућности млади људи из региона били мотивисани да остану у својој земљи.

Констатујући недвосмислену подршку у правцу проширења ЕУ Њ.Е. др Роберт Вебер, амбасадор СР Немачке у Црној Гори, нагласио је да управо младе генерације имају кључну улогу у афирмисању проевропских политика (https://www.skupstina.me/me/clanci/predsjednik-skupstine-otvorio-ljetnju-skolu-demokratije-za-mlade).

Школа је завршена избором најактивнијих студената (Виктор Стаменковић и Бојан Лазић) и студенткиња (Дуња Ранковић и Кристина Шћепановић) и доделом диплома.

 


Related Posts