Вести

,

Фонд „Светлане Ђурђевић Лукић“ – V наградни конкурс

Центар за истраживање јавних политика (ЦЕНТАР) расписује четврти годишњи позив за студенте основних, специјалистичких, мастер и докторских студија у Републици Србији за учешће у наградном конкурсу фонда „Светлане Ђурђевић Лукић“. Радове је потребно доставити до 30. септембра 2021. године.

Организовање наградног конкурса представља истовремено промоцију људске безбедности као централне теме истраживачког интересовања Светлане Ђурђевић Лукић (1963-2016), једне од оснивачица Центра за истраживање јавних политика и његове прве директорке.

Полазећи од основне идеје покретања наградног конкурса – несигурност и рањивост појединца у XXI  веку, као и све заступљенију експлоатацију вештачке интелигенције у друштвеним појавама и процесима, овогодишњи наградни конкурс проблематизује позицију појединца у ери вештачке интелигенције из перспективе концепта људске безбедности.

Сада је већ готово сигурно да ће глобална пандемија представљати прекретницу у редефинисању безбедносних политика националних држава, а посебно питање здравствене безбедности, али ће уједно и креирати далекосежне импликације по приватност и свакодневни живот појединаца у постковид друштву.

Колико ће постковид ера утицати на приватност појединца, да ли ће слобода изражавања претрпети редукцију после искуства глобалне панике и ширења теорија завера услед масовне вакцинације, да ли ће појава вируса COVID-19 и његових различитих форми убрзати развој сегмената вештачке интелигенције, односно да ли ће толики уплив роботизације у наш свакодневни живот олакшати или ограничавати свакодневни живот појединца само су нека од питања која су у фокусу овогодишњег конкурса.

Како бисмо конкретније усмерили ваше истраживачке радове, дефинисали смо области које треба да послуже као смернице за конкретизацију ваших тема. Ваши радови могу да одступе од смерница, али је потребно да буду у складу са фокусом овогодишњег конкурса.

С обзиром да је пандемија вируса корона (COVID-19) обележила 2020. годину, овогодишњи наградни конкурс је тематски посвећен утицају пандемије новог вируса корона на различите димензије људске безбедности и претњама које вирус представља за појединца у различитим доменима. Ако вам је потребна инспирација погледајте видео у којем професор Владимир Биланџић говори о неким од ових тема на додали прошлогодишњих награда на конкурсу.

На конкурсу могу да учествују сви заинтересовани студенти основних, мастер, специјалистичких и докторских студија који су заинтересовани за теме из области људске безбедности.

Неопходан критеријум за учешће је да кандидату/кандидаткињи студентски статус не истиче до 15. марта 2022. године, јер се стипендије исплаћују почевши од доделе награда у наредна два односно три месеца. При достављању радова потребно је да се достави и оверена потврда факултета о студентском статусу кандидата/кандидаткињи.

Теме конкурса у 2021. години:

Предлог тема V наградног конкурса:

  1. Приватност у постковид ери;
  2. Слобода изражавања vs теорије завере – право на слободно (онлајн) мишљење;
  3. Демократија vs аутократија у борби против COVID-19
  4. Поверење у институције – постковид перспектива?
  5. Положај угрожених група у пандемији – колико вреди здравствена безбедност појединца?
  6. Трансформација здравствене безбедности након COVID-19
  7. Надзор запослених који раде на даљину vs прво на приватност

Најбоља два рада (један рад из категорије основних студија и један рад из категорије студија другог степена), биће награђени тромесечном, односно двомесечном стипендијом. Као и ранијих година, и ове године наш конкурс подржава Одељење за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији.

Детаљније о условима конкурса години можете прочитати на следећим линковима:

Текст конкурса
Упутство за цитирање
Људска безбедност – основни појмови
Најчешћа питања и одговори

Најбољи радови биће објављени у двојезичном зборнику радова у децембру 2021. године.

Рукописи се достављају искључиво електронском поштом на мејл адресу konkurs@publicpolicy.rs са назнаком Наградни конкурс_Име и презиме_Факултет_ниво_студија.

Пратите нас на сајту  www.publicpolicy.rs, ТW: @PublicPolicyRS | ФБ: https://www.facebook.com/PUBLICPOLICY.RS | LinkedIN: Centar za istraživanje javnih politika 

Related Posts