Вести

Одржано предавање „Финска као нордијска држава благостања: како смо стигли до тамо“

Директорка FinnAgore, финског Института за културу, науку и економију у Будимпештир др Рикамари Мухонен, одржала је предавање на тему „Финска као нордијска држава благостања: како смо стигли до тамо“ на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Продекан за научноистраживачку делатност Факултета политичких наука проф. др Немања Џуверовић представио је амбасадора Републике Финске у Србији Њ.Е. Никласа Линдквиста и др Рикамари Мухонен. Он је додао да је Финска проглашена други пут заредом најсрећнијом државом на свету на основу Светске листе најсрећнијих земаља и да сви можемо нешто да научимо на њиховом примеру.

Амбасадор Републике Финске у Републици Србији Њ.Е. Никлас Линдквист навео је да му је циљ, да омогући људима да сазнају више информација о Финској и да се боље упознају са њом. Он је објаснио да је ово један од начина, да кроз предавања у образовним институцијама остваре контакт са младима.

Др Рикамари Мухонен истакла је да, иако је седиште финског Института за културу, науку и економију у Мађарској, задовољство им је да посете друге земље широм региона и на тај начин отклоне предрасуде о Финској. Она се осврнула на активности које FinnAgorа организује, као што су различити скупови, радионице, филмски фестивали и посете финских музичара и уметника. „Прилике које пружамо Србији су пре свега организација бројних вебинара у циљу едукације као и промовисање финске културе путем заједничких уметничких пројеката. Све ово остварујемо захваљујући изузетној сарадњи са финском амбасадом у Београду за коју верујемо да ће бити још успешнија“, рекла је др Мухонен. Др Рикамари Мухонен објаснила је да се Финска, упркос томе што је често идеализована, током историје сусретала са многобројним изазовима и проблемима, посебно у периоду након Другог светског рата. Она је указала на то да је Финска достигла одређени ниво државе благостања, али су поједини проблеми и данас присутни и добијају велику медијску пажњу.

Предавање су организовале Амбасада Републике Финске у Републици Србији и Факултет политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts