Вести

Четврти дан Треће школе америчких студија

Четвртог дана Треће школе америчких студија предавања су одржали мр Драган Живојиновић из Центра за студије САД Факултета политичких наука и доц. др Стеван Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Мр Драган Живојиновић одржао је предавање на тему: „Има нека тајна веза“: Џорџ Фрост Кенан, Хладни рат и Југославија. Поред изношења најважнијих детаља из његовог живота, посебна пажња била је посвећена југословенско-америчким односима од 1961. до 1963. године када је Кенан био амбасадор Сједињених Америчких Држава у Југославији.

Доц. др Стеван Недељковић одржао је предавање на тему „Вашингтонско договарање: корак по корак“. „Контекст доношења ткз. Вашингтонског споразума је такав да имамо, условно речено, повратак Сједињених Америчких Држава на Балкан, кризу мултилатерализма, кризу међународних институција. Такође, важно је споменути и велики значај посредовања Европске уније у постизању скоро свих споразума између Србије и САД“, рекао је др Недељковић. Међутим, како је објаснио, Европска унија није била посредник у овом споразуму, а разлог за то је вероватно криза у ЕУ која је постала нова нормалност, због Брегзита као најновијег проблема и кризе система вредности као најважнијег проблема. Још један важан део укупног контекста јесте однос Србије и САД уочи споразума – економија је била та која је обележила овај однос, али и овај споразум. Ипак, како је нагласио др Недељковић, Вашингтонски споразум није био економски према својој суштини: најмање 8 од 16 тачака не односи се на економију. „Важно је споменути и питање обавезности овог споразума за Србију. Наиме, потписана документа од стране представника две земље воде се као „изјаве воље и намере“, док је председник САД потписао само протоколарно писмо. Ипак, због тежине коју САД имају у међународним односима, ми имамо политичку обавезу да се придржавамо споразума, док правну и даље немамо“ , објаснио је др Стеван Недељковић.

Трећу школу америчких студија подржала је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији у оквиру пројекта „За нових 140 година српско-америчког партнерства“.


Related Posts