Вести

Свечано отворен XVI Регионални семинар студената политичких наука

Шеснаести Регионални семинар студената политичких наука свечано је отворен на Златибору.

Присутне су поздравили студенткиња продеканка Факултета политичких наука Унивезитета у Београду Андријана Миливојевић, потпредседик Студентског парламента Факултета политичких наука Лука Лалошевић, представница организационог тима семинара Исидора Ждеро, председица организационог тима студената Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, као и представник организационог тима студената Факултета политичких наука у Бањој Луци.

Семинар је отворен панелом на тему „Епохална експлозија: политички спектакл и анализа америчког председничког изборног циклуса“ на којем су говорили доц. др Милан Крстић, доц. др Стеван Недељковић и доц. др Марко Дашић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Марко Дашић осврнуо се на унутрашњу политику Републиканске партије у Америци и истакао да она Доналда Трампа види као званичног кандидата за председничке изборе 5. новембра 2024. године. Он је рекао да је ово чињенично засновано на основу дела резултата унутарстраначких избора. „Политички спектакл је у јеку, јер избори у Америци нису само политички процес, они су и медијски и сваки други друштвено-секторски одређен процес. Као и 2016. године, Доналд Трамп је и данас политички особењак и велика непознаница којој амерички грађани у великој мери верују“, објаснио је доц. др Дашић.

Доц. др Милан Крстић нагласио је да су кандидати треће партије често кваритељи америчких председничких избора, јер утичу на њихову динамику, а сами не могу да остваре значајне резултате. Он је навео да преко 50% америчке јавности не мисли да су Доналд Трамп и Џозеф Бајден добар избор за председника и да то указује на могућу кризу лидерства. „Америчка популација ће се са приближавањем избора још више поларизовати макар око једног питања и гласати за кандидата који јој је идеолошки ближи. У овом тренутку, постоје предлози да се формира једна бипартијска листа коју би креирали представници Демократске и Републиканске партије, али такав исход није вероватан“, оценио је доц. др Крстић.

Доц. др Стеван Недељковић сматра да у политици Доналда Трампа постоји јасан континуитет у политичкој стратегији  и основама његовог спољнополитичког деловања који се огледају у тврдом ставу према савезницима. Он је указао на важан мит у ком је Трампова спољна политика приказана као изолационистичка, док је истовремено он водио активну политику према Кини, Северној Кореји и Блиском истоку. „Доналд Трамп је човек који прави ирационалне потезе, али има веома висок ниво контекстуалне интелигенције која га, уз стечену политичку праксу, чини веома прагматичним. У овој изборној кампањи, као и у кампањама претходних година, теме које у јавности преовлађују су: економија, миграције, образовање, здравствена нега, али и такозване „икс“ теме у које спадају ФБИ досијеи и судске одлуке“, подвукао је доц. др Недељковић.

Модератор панела је био студент Данило Настић из студентске организације Европски студентски форум са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Шеснаести Регионални семинар студената политичких наука одржава се на Златибору од 1. до 4. марта 2024. године.

Организатори овогодишњег семинара су Студентски парламент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, студентске организације Европски студентски форум и Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, организација FPN Events, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Related Posts