Вести

Завршена Трећа школа америчких студија

Последњег дана Треће школе америчких студија предавања су одржали доц. др Александар Милошевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду и бивши заменик амбасадора Републике Србије у Вашингтону, мр Борко Стефановић.

Доц. др Александар Милошевић одржао је предавање на тему „Политика пре свега: економски односи Републике Србије и Сједињених Америчких Држава после 2001. године”. Милошевић је рекао да се ове године обележава сто четрдесет година неговања економских односа САД и Србије и да је први трговински споразум између ове две земље потписан давне 1881. године, којим је представљен први правни оквир за регулисање међународне трговине земаља бивше Југославије и додао да је на снази и дан-данас. „Економски ондноси САД и Србије су, пре свега, условљени нивоом и квалитетом политичких односа. Колико год се чинло да је простор за унапређење трговинске сарадње велики, он је ограничен бројним факторима и различитим карактеристикама двеју економија“, нагласио је доц. др Милошевић. Он је истакао да Сједињене Америчке Државе нису кључни спољнотрговински партнер Србије као што су то земље Европе, али да оне имају велики утицај у креирању трговинских односа и економских политика због чланства у међународним региноналним и мултилатералним организацијама. „Простор за побољшање трговинских односа постоји и он је могућ уколико се фокусирамо на оне секторе у којима можемо бити конкурентни као што су: пољопривредно-прехрамбени сектор, металска индустрија, текстилна индустрија и информационе технологије, до реалних граница ограничења“, закључио је доц. др Милошевић.

Бивши заменик амбасадора Републике Србије у Вашингтону мр Борко Стефановић одржао је предавање на тему ,,Стварање српског кокуса у Конгресу Сједињених Америчких Држава”. ,,Кокуси су неформалне организације америчких конгресмена и сенатора које се формирају у америчком Конгресу везано за интерес који они имају на одређену тему. Они су место размене мишљења међу конгресменима, организовања одређених конференција и јавних слушања”, објаснио је Стефановић. Он се осврнуо на рад амбасаде и навео да још у време Јосипа Броза Тита, а касније и Слободана Милошевића, није било интереса за рад са америчким Конгресом.
Истакао је да је поносан на чињеницу да је вероватно био први српски дипломата који је ушао у амерички Конгрес и тамо годинама свакодневно радио и покушавао да придобије чланове Конгреса да подрже српске интересе. ,,Српски кокус је један од најуспешнијих етничких кокуса који постоји у америчком Конгресу. Успешан је због тога што је својом активношћу успео да заустави сигурно дванаест поднетих резолуција, које су биле директно против интереса Републике Србије, али и да усвоји
преко десет просрпских резолуција”, закључио је мр Борко Стефановић.

Трећа школа америчких студија организована је поводом 17 година постојања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и пројекта којим се обележава 140 година од успостављања српско-америчких односа.

Трећу школу америчких студија подржала је Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији у оквиру пројекта „За нових 140 година српско-америчког партнерства“.


Related Posts