Вести

Промоција документарног филма „Дух Хане Арент”

Филм „Дух Хане Арент“ промовисан је на Факултету политичких наука у организацији Центра за демократију и Центра за женске студије. По завршетку филма проф. др Славиша Орловић, проф. др Даша Духачек и проф. др Ратко Божовић одржали су дискусију о познатој теоретичарки.

„Хана Арент је оригинални мислилац двадесетог века. Приказ холокауста који је истакнут у овом филму веома добро и потпуно описује слику њеног живота“, рекао је професор Орловић. Он је навео да је Хана мислилац без ограде, што значи да на њена мишљења нису утицале никакве догме. „Она је полититички филозоф и увек је трагала за смислом. Бити човек и бити слободан за њу је исто“, казао је Славиша Орловић.

Професор Ратко Божовић је указао на то да филм изазива унутрашњу тишину и мир. „У овом документарцу истакнуто је да је Хана у Ајхману, оптуженом официру за ратне злочине, видела  кловна који је обављао свој посао онако како је научен“, објаснио је проф. Божовић. Он је додао да послушност потиче из древних времена и да је држава ту да влада над оним над којима се то може.

Професорка Даша Духачек осврнула се на дела популарне теоретичарке за коју је појам радикално зло представљао политику у којој су људи постали сувишни и непотребни. „Оно чиме се Хана Арент бавила јесу политике зла, а за њу је категорија зла припадала политичкој теорији“, саопштила је проф. Духачек. Она је подвукла да је Арент била аутономна у својој политичкој теорији, јер се у својој мисли није ослањала на идеје које су испражњене од значења и смисла.

dscn8345 dscn8333 dscn8314 dscn8299 dscn8296 dscn8254 dscn8248 dscn8240 dscn8215 dscn8214 dscn8198 dscn8193 dscn8191

Related Posts