Вести

Потпредседница Бундестага Клаудиа Рот разговарала са студентима Факултета политичких наука

Поводом обележавања 80 година од масовног стрељања у Крагујевцу, Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, гошћа Факултета политичких наука Универзитета у Београду била је потпредседница Бундестага Клаудиа Рот (Claudia Roth). Том приликом, госпођа Рот, сусрела се са студентима ФПН-а како би водила дискусију о овој и другим темама.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уводну реч имао је продекан за студије другог и трећег степена високог образовања проф. др Дарко Надић, док је у име Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији догађају присустовао амбасадор Њ. Е. г. Томас Шиб (Thomas Schieb).

Проф. др Дарко Надић се у име Факултета политичких наука захвалио на прилици да угости потпредседницу Бундестага Клаудиу Рот и додао да је гест посете госпође Рот вредан дивљења и одраз њене храбрости. „Повод данашњег окупљања је обележавање страшног злочина који се догодио у Крагујевцу пре осамдесет година“ , рекао је професор Надић.

Потпредседница Бундестага Клаудиа Рот навела је да је ово први пут да један члан парламента присуствује церемонији у Крагујевцу. Она је истакла важност дискутовања о оваквим темама и догађајима са младим људима. „Ово је веома тежак дан за мене, осећам кривицу јер сам део нације која је починила страшне злочине на овим просторима. Оно што се догодило у вашој земљи део је моје личности и моје биографије“ , рекла је Клаудиа Рот. Она је нагласила да је веома важно да се боримо за демократију, како се овакви догађаји не би поновили у будућности. Потпредседница Бундестага објаснила је како влада сваке демократске државе има одговорност да спречи сваки облик неједнакости и стигматизације на основу националности, пола или расе.

„Из оваквих историјских догађаја треба да извучемо поуку како бисмо спречили могућност њиховог понављања. Сећање, а не бег од одговорности су битни за даљу будућност“, закључила је Рот.

Теме сусрета госпође Рот и студената ФПН-а биле су и екологија, демократија и људска права.

Дискусији су присуствовали студенти Факултета политичких наука у Београду и средњошколци Немачке школе у Београду.


Related Posts