Вести

Делегација Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду у посети Универзитету Охајо Стејт

У раздобљу од 17. до 23. октобра делегација Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду на челу са деканом Факултета, проф. др Драганом Р. Симићем, посетила је у оквиру пројекта ‚‚Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) Универзитет Охајо Стејт (Ohio State University), Колумбус, Охајо, Сједињене Америчке Државе.

Домаћин нашој делегацији била је професорка Анђела Брајнтлингер (Angela Brintlinger), директорка Центра за словенске, источно-европске и евроазијске студије Универзитета Охајо Стејт, чија институција је и носилац пројекта са америчке стране. Са стране финансијера пројекта, у посети је учествовала госпођа Вукица Станковић, специјалиста за културна питања у Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Првог дана, чланови делегације у којој су поред декана Симића и госпође Станковић, били проф. др Филип Ејдус, доц. др Стеван Недељковић, доц. др Милан Крстић, доц. др Марко Дашић, доц. др Никола Јовић и сарадник мр Драган Живојиновић, посетила је Охајо Стејт Хаус (The Ohio State House) односно седиште Сената и Представничког дома америчке савезне државе Охајо. После обиласка ове институције, делегацију ФПН-а примио је генерал мајор у националној гарди Охаја, председник Привредне коморе америчке савезне државе Охајо, некадашњи утицајни члан Представничког дома америчког Конгреса и потпредседник српског кокуса у америчком Конгресу, Стив Стајверс (Steve Stivers). Овом састанку присуствовала је и госпођа Симона Вацлавикова (Simona Vaclavikova) из Националне гарде Охаја која је дала важан допринос покретању овог пројекта између два универзитета.

Током другог дана организована је посета граду Дејтон на југозападу Охаја и националном музеју ваздухопловних снага Сједињених Америчких Држава који делује у оквиру америчке ваздухопловне базе Рајт-Патерсон (US Air Force Museum, Wright – Patterson). У истом граду, делагација је посетила и Универзитет у Дејтону где је у оквиру тамошњег Центра за људска права имала састанак са члановима Центра на челу са професором Полом Мороуом (Paul Morrow). Други дан завршен је предавањем професора Стивена Кона (Steven Conn) са Мајами Универзитета (Miami University) из Охаја на тему „Упоредна анализа урбаних окружења у Охају“.

Трећи, кључни дан посете, био је у потпуности посвећен састанцима на Универзитету Охајо Стејт. Приликом сусрета са помоћником проректора за глобалне стратегије Универзитета Охајо Стејт, Фернандом Унзуетом (Fernando Unzueta) и представником секретаријата за виско образовање америчке савезне државе Охајо, Кевином Холтсберијем (Kevin Holtsberry) обе стране су исказале жељу за продубљењем и наставком сарадње посебно имајући у виду да је поред Mеморандума о разумевању између нашег Факултета и Универзитета Охајо Стејт, у мају ове године потписан и Mеморандум о разумевању између америчке савезне државе Охајо и Републике Србије. Овај меморандум представља снажан оквир за даљи развој међусобне сарадње на свим нивоима образовања, од основног преко средњег до високог, а господин Холтсбери је као кординатор овог споразума са америчке стране изразио спремност да помогне у координацији, осмишљавању и спровођењу даљих активности. После овог састанка делeгација је имала прилику да посети „Томпсон библиотеку“ Унивезитета Охајо Стејт (Thompson Library) у оквиру које постоји Библиотека за истраживање Хиландара (The Hilandar Research Library), а у којој се чува важно српско средовековно наслеђе, као и мноштво ретких рукописа, књига, докумената и микрофилмова везаних за српску историју свеукупно, а посебно за историју српско-америчких односа. После овога, уследио је састанак и разговор са једним од  водећих теоретичара међународних односа у свету данас и професором Универзитета Охајо Стејт, Александром Вентом (Alexander Wendt). Професор Вент је говорио о свом истраживачком и предавачком искуству као и тренутним пројектима на којима је ангажован, одговоривши на многобројна питања чланова наше делегације. Трећи дан боравка завршен је посетом Били Ајрленд библиотеци и музеју карикатуре (Billy Ireland Cartoon Library and Museum) Охајо Стејт Универзитета.

Четврти дан започео је сусретом са професорком Лорејн Волас (Loraine Wallace) са Медицинског факултета Универзитета Охајо Стејт и координаторком пројекта „Балканско медицинскo образовање“ (Balkan Medical Education Project) са којом се разговарало о потенцијалном доласку америчких студената на један семестар у Београд. После овог сусрета, делегација ФПН-а учествовала је у настави на предмету „Јавна управа“ код професорке Меган Лепер-Шлуп (Dr. Megan Lepere-Schloop) и разговорала са присутним студентима, при чему су чланови делегације били у улози фацилитатора група америчких студената. Четврти дан боравка у Охају завршен је посетом Дрејк Институту (Drake Institute for Teaching and Learning) Универзитета Охајо Стејт. Договорен је наставак и проширење сарадње са овим угледним институтом, као и његова помоћ у развијању наших силабуса и курикулума те других облика наставе, као што је настава на даљину.

Последњег дана посете чланови делегације су од стране Џефрија Тримбла (Jeffrеy Trimble), предавача на Факултету за комуникације Охајо Стејт универзитета и бившег угледног америчког спољнополитичког новинара, информисани о пројекту „Симулација националне безбедности на Универзитету Охајо Стејт “(Ohio Stате National Security Simulation Project”, који заједно спроводе Универзитет Охајо Стејт и угледни практичари националне безбедности како из америчке савезне државе Охајо, тако и из других делова Сједињених Америчких Држава, укључујући некадашње високе званичнике из подручја спољне политике и националне безбедности. Сусрет са професорком Теодором Драгостиновом (Theodora K. Dragostinova) завршио се договором да одржи предавање слушаоцима курса „Историја балканских односа“, а такође је договорено представљање њене књиге “The Cold War from the Margins”, као и рад на студијском путовању студената Охајо Стејт Универзитета на Западни Балкан, укључујући посету Београду и нашем Факултету. Договорени састанак у Мершон центру за студије међународне безбедности (The Mershon Center for International Security Studies) је у договору две стране одложен и биће одржан по повратку наше делагације у Београд путем платформе Zoom. Посета је завршена састанком са професорком Брајтлингер уз осврт на оно што је до сада урађено, као и на оно што се од пројектних активности планира у наредном временском периоду. Договорена је и узвратна посета професорке Брајнтлингер и представника Националне гарде Охаја нашем Факултету, највероватније у јануару 2022. године.

Да би ова посета успела, поред професорке Брајнтлингер велики допринос дали су и Ештон Кимблер (Ashton Kimbler), асистент на програму „Српска образовна алијанса“ и Ајлин Канклер (Eileen Kunkler), помоћник директора Канцеларије за међународну сарадњу Центра за словенске, источно-европске и евроазијске студије Универзитета Охајо Стејт.

Пројекат „Српска образовна Алијанса“ (Serbian Educational Alliance) је део заједничких активности у оквиру Меморандума o разумевању потписаног између Факултета политичких наука Универзитета у Београду (Центра за студије Сједињених Америчких Држава), Универзитета у Београду и Охајо Стејт Универзитета (The Ohio State University) из Колумбуса, америчке савезне државе Охајо (Сједињене Америчке Државе) у новембру 2020. године. Пројекат је намењен одржавању заједничке виртуелне наставе и заједничких онлајн предавања, студијском боравку наставника и сарадника Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету, студијском боравку наставника и сарадника Охајо Стејт Универзитета на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, боравку студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету ради учешћа на годишњој Словенској конференцији (Midwest Slavic Conference), коју организују Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Удружење за словенске студије Средњег Запада (Midwest Slavic Association), заједничком истраживању унутрашње и спољне политике Републике Србије и Сједињених Америчких Држава и сарадњи и заједничким онлајн предавањима са Мершон Центром за међународне безбедносне студије (The Mershon Center for International Security Studies) Охајо Стејт Универзитета.

Пројекат „Српска образовна алијанса” који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду је финансиран од стране Стејт департмента и амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts