Вести

Завршена Радионица економског новинарства

Радионица економског новинарства, коју су другу годину заредом заједнички организовали Факултет политичких наука Универзитета у Београду и недељник „Време“, свечано је затворена у Сава Центру.

Уводну реч на затварању радионице имала је руководитељка пројекта проф. др Александра Крстић са Факултета политичких наука која је објаснила да је 10 студенткиња имало прилику да кроз ову радионицу обради и истражи неке од најзначајнијих друштвених и економских тема. Она је истакла да су студенткиње за два месеца посетиле редакције и виделе како изгледа свакодневница новинара. „Током овог периода студенткиње су имале прилику да слушају предавања осам искусних новинара, професора и менаџера компанија. Такође, овим радионицама омогућено им је да обиђу реновирани Сава Центар и МТС дигиталну фабрику”, рекла је проф. др Крстић.

Након уводне речи уследило је кратко представљање радова од стране студенткиња које су похађале радионицу: Марије Кузмановић, Јулије Јанковић, Теодоре Јоветић, Николине Селенић, Елеоноре Зечевић, Тамаре Деспић, Снежане Бањац, Ање Симоновић, Анђеле Давић и Ане Агатоновић. Радови представљају приказ тема из различитих економских аспеката као што су војни буџет Србије, кварови возила градског саобраћаја, мањак просветних радника и положај самохраних родитеља.

Присутнима се затим обратио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић који је навео да Радионица економског новинарства представља нешто што треба да постане традиција, јер омогућава спој теорије коју студенти уче на факултету и праксе. Он је додао да је економски део знања свима потребан и да је то темељ који ће студентима значити без обзира у којој се сфери новинарства опробају у будућности. „Економија је најконцентрисанији израз политике и без њеног познавања не бисмо разумели саму инфраструктуру чак и међународне политике. Радионица је успела да попуни оно што фали нашем приступу на факултету, а то је веза теорије и праксе, односно економије и живота”, подвукао је проф. др Симић.

Завршну реч имао је директор недељника „Време” Стеван Ристић који је указао да, иако недељник „Време” постоји преко три деценије, мали број младих новинара је долазио у редакцију са идејом да се бави економским новинарством. Он је нагласио да су људи у недељнику ,,Време” радо прихватили позив проф. др Крстић и преузели иницијативу да овакав пројекат спроведу у дело. „Заједно уз подршку наших партнера, компаније “Delta Holding“ и Телекома Србије, успели смо да студентима олакшамо рад на изазовним темама. Студентима саветујем да не одустају од новинарства, јер тај жар у очима и посвећеност су мотивација и нама да наставимо са овим пројектом“, закључио је Ристић.

На крају свечаности, студенткињама које су похађале радионицу уручени су сертификати.

Са студенткињама Факултета политичких наука радили су главни уредник недељника ,,НИН“ Милан Ћулибрк, новинарка „Око Магазина“ Радио-телевизије Србије Аница Телесковић, директор фонда “TS Ventures” Телекома Србије Давор Сакач, проф. др Душан Павловић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, продуценткиња и уредница на телевизији ,,N1” Татјана Веселиновић, новинар BIRN-а Миодраг Марковић, уредник економске рубрике у дневном листу ,,Данас“ Александар Милошевић и потпредседница компаније “Delta Holding“ Марија Десивојевић.

Најталентованијем полазнику Радионице економског новинарства биће додељена стипендија и пружена прилика да следећих 12 месеци ради у редакцији недељника ,,Време”.

Пројекат је подржан од стране Факултета политичких наука, недељника „Време”, компаније “Delta Holding“ и Телекома Србије, уз техничку и организациону подршку агенције “GOViral”.

Related Posts