Вести

Одржано предавање новинарке Иване Мастиловић Јаснић на тему „Медијско извештавање о случајевима сексуалног злостављања жена у Србији”

Новинарка и извршна уредница дневног листа „Блиц“ Ивана Мастиловић Јаснић одржала је онлајн предавање на тему „Медијско извештавање о случајевима сексуалног злостављања жена у Србији” студенткињама и студентима Факултета политичких наука путем платформе Zoom. Она је говорила о случајевима насиља према женама, и то Милутина Јеличића Јутке и Мирослава Мике Алексића, на којима је лично радила.

Новинарка Ивана Мастиловић Јаснић рекла је да јој је у процесу оба случаја најважнија била заштита жртава са којима је разговарала и од којих је добијала потребне доказе. „Не сме се играти са именима жртава јер се на тај начин угрожавају њихови животи“, нагласила је новинарка. Она је навела да за личну безбедност није бринула толико, колико је бринула о безбедности девојака које су одлучиле да говоре јавно, с обзиром на претње које су добијале на дневном нивоу.

Јасна Мастиловић Јаснић предочила је да је параметар који је доказао колико су ове приче значајне реакција јавностиНа глобалном нивоу ово сматрам великим успехом јер је ово охрабрење за неке друге жртве да иступе јавно. Не могу да тврдим исто када је реч о појединачном плану, али је најважније да се ниједна девојка због свог иступања није покајала“, истакла је новинарка Мастиловић Јаснић. Она је подвукла да су ове приче након објављивања имале такав одејк у јавности да су добиле карактер револуције.

Предавање је организовао Факултет политичких наука у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Републике Србије и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women).

Модераторка предавања била је Јована Перић из UN Women Serbia.

Извор фотографије: Ивана Мастиловић Јаснић

Related Posts