Вести

Одржано предавање професора Џефрија Пика са Клемсон универзитета

Шеф департмана за политичке науке Универзитета Клемсон професор Џефри Пик одржао је предавање на тему ‚‚Функционисање Сената Сједињених Америчких Држава”, у оквиру пројекта ‚‚Београдски модел америчког Сената”, путем платформе Zoom.

Професор Џефри Пик је на предавању представио структуру, функционисање и надлежности Сената у Сједињеним Америчким Државама. ‚‚Сенат има значајна овлашћења која Представнички дом нема. У Представничком дому овлашћења су више хијерархијска, док су у Сенату индивидуална”, објаснио је професор Пик. Он је додао како представнике у Дому бира народ, док сенаторе бира државно законодавство.

Шеф департмана учесницима je изнео податке о представништву Сената, кога чине по два представника сваке државе чланице САД-а, независно од њихове величине. ‚‚У Сенату се примењује једнака репрезентација и поред разлике у величини и броју становника држава”, предочио је професор. Он је рекао како је Сенат сачињен од сто места и да поред својих овлашћења све теже функционише услед повећане поларизације.

Предавање је одржано као припрема учесницима за реализацију симулације рада америчког Сената, која ће се одржати 15. и 16. новембра 2021. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, у оквиру пројекта ‚‚Београдски модел америчког Сената”.

Пројекат спроводи група студената Факултета политичких наука заједно са Центром за студије САД ФПН-а, а финансира Стејт Департмента САД-а кроз Амерички савет за међународно образовање.

Модераторка предавања била је студенткиња Ана Милојевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts