Вести

Други дан симулације америчког Сената: пленарно заседање

Другог дана симулације америчког Сената одржана је пленарна седница на којој су учествовали сви комитети. Седницом је председавала студенткиња мастер академских студија и сарадница у настави на Факултету политичких наука Јована Попова.

Пленарно заседање представља важан сегмент законодавног процеса управо због своје делиберативне димензије која је неизоставан чинилац у процесу усвајања закона. Учесници су имали прилику да представе законе, међусобно дебатују о њима и на крају гласају. Добро и аргументовано излагање предлагача закона је, поред објективних чинилаца попут страначке припадности сенатора/сенаторке, у великој мери одређивало резултат гласања. Оно што треба истаћи јесте да су сви предлагачи стигли да представе своје законе. Од предложених 19, усвојено је 16 предлога, за шта је била неопходна проста већина (50% + 1). У случају резолуције, која је такође усвојена, гласало се по принципу квалификоване ¾ већине. За 6 предлога закона је гласано јавно, док су председавајући комитета оценили да је за 13 предлога неопходно тајно гласање. Праћење дебате и гласања о усвајању закона вршено је посредством платформе Мentimetеr што је додатно олакшало цео процес.

Цео догађај је завршен доделом сертификата и награда које су учесницима и члановима тима уручили организатори, Ана Милојевић и Вељко Бировљевић. Дебатне способности, као и улажење у улогу сенатора/сенаторки утицали су на избор три најбоља учесника симулације америчког Сената. Награђени су следећи учесници: Лена Бојчић, Ђорђе Росић и Никола Матковић.

Подсећања ради, првог дана симулације учесници су заседали по комитетима у оквиру којих су израђивали предлоге закона, обликовали их, те коначно одлучивали о томе које ће законе изнети на пленарно заседање.

Студенти и студенткиње Факултета политичких наука, који су учествовали у самој организацији симулације рада америчког Сената, овом приликом захваљују се свим учесницима, као и Центру за студије САД Факултета политичких наука, Факултету политичких наука Универзитета у Београду, Америчком савету за међународно образовање и фирмама Витал и Милојевић промет из Параћина, који су омогућили спровођење пројекта. Верујемо да ће догађаји овакве врсте у будућности постати традиција на Факултету политичких наука, јер пружају могућност да се практичном димензијом оплемењује формално образовање.

Посебне похвале упућујемо члановима организационог тима: Леонтини Гачић, Александру Стевановићу, Марку Јолџићу, Ивани Дуњић и Милици Старинац, као и председавајућима Јовани Поповој, Николи Лукићу, Ивани Милићевић, Ивани Вуловић, Мини Трајковић и Лазару Симићу.

Симулација рада америчког Сената организована је уз поштовање свих неопходних епидемиолошких мера.


Related Posts