Вести

Студенткиња ФПН-а Александра Ничић добитница RYCO награде за најбољи текст студената новинарства на Западном Балкану за 2023.

Студенткиња Факултета политичких наука Александра Ничић добитница је награде Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) за најбољу причу која је објављена у току прошлогодишњег циклуса програма „Хајде”.  Награду је добила за текст „Не стављај тачку на менструално здравље: Зашто је важна поштеда жена у току менструалног циклуса?”, који је написала уз помоћ ментора доц. др Марка Недељковића.

„Александра Ничић је награђеном причом донела сасвим нови поглед на здравље жена”, навели су из Регионалне канцеларије за сарадњу младих и додали да је ову тему обрадила свеобухватним приступом и освртом на стање у целом региону.

У конкуренцији за награду била је 21 студентска прича из региона Западног Балкана, а свака од њих је, како су навели из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, била оригинална по одабиру теме и приступу. Александра Ничић је за причу о важности разумевања младих жена током менструалног циклуса награђена сертификатом „Хајде” текмичења и симболичном новчаном наградом.

„Награда је мотивација за Александру да настави да остварује своје професионалне циљеве и доприноси регионалној сарадњи, изградњи мира и помирења”, написали су из RYCO-а.

На уручењу сертификата у RYCO-овој канцеларији у Београду, Ничић је рекла да највећу вредност програма „Хајде“ види у упознавању колега из региона, размени искустава и подизању свести о значају међусобне сарадње.

Ово није први пут да Александра Ничић учествује у програму „Хајде”. За ову платформу пише као део „Хајде“ тима Факултета политичких наука од 2021. године, када је ова платформа за студенте новинарства покренута, док је званично представљање „Хајде“ клуба на нашем факултету одржано 2022. године.

Фото: Представљање Хајде клуба на Факултету политичких наука 2022. године

„Уз помоћ ментора и професора Марка Недељковића креирала сам различите приче за платформу ‘Хајде’. Са колегиницама Невеном Јовановић, Јованом Станковић и Мајом Милошевић са Факултета политичких наука написаала сам тимску причу о младима у политици, са колегом Роџертом Блошмијем регионалну причу о психолошком ефекту друштвених мрежа. Поред тога, написала сам и индивидуалну о прилагођавању уметничких садржаја слепим и слабовидим младим особама“, осврнула се Александра Ничић на досадашње приче које је писала током претходних година.

Овогодишњом причом, Александра је указала на важност разумевања младих жена током менструалног циклуса. Инспирацију за ову причу, како каже, добила је из разговора са другим младим девојкама које су са њом поделиле своја искуства, због чега је схватила да је менструално здравље и даље табу тема у региону.

„Радећи на овој причи, научила сам и сама много тога, јер су ми Тамара Радовановић, Ајла Хусановић и Даландуше Џафери својим искреним и поучним причама показале зашто је важно отворено причати о менструалним проблемима, не игнорисати их и борити се за разумевање и своја права у области рада и образовања. Да се ​​осврнем на битне аспекте ове теме помогле су ми и Марија Радовановић, која је говорила о кампањама против стигме, флексибилним радним аранжманима и њиховом значају за репродуктивно здравље, као и гинеколошкиња Мерима Атанасковић, која је указала на здравствене последице занемаривања менструалних тегоба”, истакла је она.

Из RYCO-а су Александри и осталим учесницима „Хајде” програма пожелели да наставе да развијају професионалне вештине и доприносе сарадњи младих у региону.

Иначе, већ неколико година, платформа „Хајде” је глас младих и инспирише их да искористе прилике и теже позитивним променама у својим заједницама. Ове године је по први пут иницирана награда за најбољи студентски текст у току године, а Факултет политичких наука у Београду поносан је што је прву награду за најбољи текст добила управо студенткиња нашег факултета.

Честитамо колегиници Александри Ничић и захваљујемо се целом „Хајде” тиму ФПН-а на томе што на овај начин репрезентују студије новинарства на нашем факултету.

Фото: Додела сертификата Александри Ничић на ФПН за успешно учешће у Хајде програму 2022. (лево: продекан за научноистраживачку делатност ФПН-а проф. др Немања Џуверовић, десно: шефица RYCO канцеларије у Србији Марија Булат)

Related Posts