Вести

,

Позив на представљање књиге ,,Жута звезда, црвена звезда” ауторке проф. др Јелене Суботић

Поштоване колегинице и колеге,

Центар за међународну безбедност Факултета политичких наука позива вас на представљање књиге ,,Жута звезда, црвена звезда” и разговор са ауторком проф. др Јеленом Суботић са Департмана за политичке науке Државног универзитета у Џорџији.

Представљање ће се одржати у понедељак, 13. децембра 2021. године са почетком у 17 часова у амфитеатру Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Књига ,,Жута звезда, црвена звезда” представља детаљне налазе о праксама сећања на Холокауст у Србији, Хрватској и Литванији, те проширује дискусију на друге источноевропске државе. Књига показује како су земље региона користиле сећање на Холокауст као политичку стратегију за решавање својих савремених „онтолошких несигурности“—несигурности у вези са својим идентитетом, у вези са својим међународним статусом и односима са другим међународним актерима.

Књига је оригинално објављена на енглеском језику код Cornell University Press 2019. године. Превод на српски језик објавио је Clio 2021. године уз финансијску подршку Фондације за отворено друштво. Књига је освојила бројне међународне награде, укључујући: Роберт Џервис и Пол Шредер награду (Америчко удружење за политичку науку), награду за најбољу књигу у области европске политике и друштва (Америчко удружење за политичку науку), Џозеф Ротшилд награду за студије национализма и етничких студија (Удружење за студије национализма).

Др Јелена Суботић је професорка на Департману за политичке науке Државног универзитета у Џорџији. Ауторка је бројних научних чланака и монографија о теорији међународних односа, политици сећања, људским правима, транзиционој правди, међународној етици, идентитету држава и политикама на Западном Балкану.

Како би биле испоштоване све епидемиолошке препоруке и здравствене мере, број места је ограничен на 50 и биће додељен по принципу првенства. Ношење маски је обавезно током трајања догађаја.

Related Posts