Вести

Одржана трибина „Студирање у доба короне – изазови и адаптације“

Онлајн трибина на тему „Студирање у доба короне – изазови и адаптације“ у организацији Центра за истраживања у социјалној политици и социјалном раду Факултета политичких наука, одржана је путем платформе Zoom.

Присутне су поздравили продекан за развој проф. др Марко Симендић, продеканка за студије I степена проф. др Наталија Перишић и студенткиња продеканка Ана Грчић. 

Учесници трибине били су проф. др Јасна Вељковић, асистенткиња МА Виолета Марковић и асистенткиња МА Данијела Павловић са ФПН-а и наставнице праксе Гордана Марчетић-Радуновић и Славица Милојевић.

Асистенткиња МА Данијела Павловић изнела је статистичке податке о студирању током пандемије вируса корона. Она је указала на важност психолошке помоћи студентима, али и на неопходност толеранције услед другачијих услова праћења наставе. „Студирање у доба короне зависи од индивидуалног приступа и личне прилагодљивости студената. Показало се да 46% њих теже савладава градиво и има велике потешкоће услед онлајн извођења предавања“, саопштила је асист. МА Павловић.  

О теми „Трендови студирања током епидемије вируса корона“ говорила је и асистенткиња МА Виолета Марковић. Она је представила резултате новог метода у настави – рефлексивног дневника, који је пратио емоционално стање студената током карантина на дневном нивоу. „Студија је указала на варирање њиховог расположења и пад концентрације, али је са друге стране подстакла развој нових вештина и интересовања. И услед немогућности непосредног контакта, онлајн комуникација је повећала оптимизам код студената“, предочила је асист. МА Марковић. 

Професорка др Јасна Вељковић одржала је предавање на тему „Изазови и адаптације у виртуелном свету“ и усмерила се на важност комуникације студената и професора током глобалне пандемије. Она је фокус ставила на психолошке аспекте виртуелне реалности као савремених начина спознаје. „Проблем ове реалности јесте креативност, људи престају да мисле својом главом. Доживљај у виртуелном окружењу није исти као у реалности и постоји страх од откривања идентитета“, упозорила је проф. др Вељковић. 

Наставнице практичне наставе за смер социјална политика и социјални рад на Факултету политичких наука у Београду Гордана Марчетић-Радуновић и Славица Милојевић, говориле су на тему „Изазови за праксу на Универзитету у Београду“. Наставница Славица Милојевић представила је начин извођења стручне праксе на нашем факултету. „У интересу нам је да студентима помогнемо да науче градиво, а не само да положе испит. Већина испитаних студената у нашем истраживању истиче да је стекло увид у социјални рад кроз праксу“, подвукла је наставница Милојевић. 

Трибину су својим излагањем затвориле представнице студентске организације Унија студената социјалног рада са Факултета политичких наука у Београду Светлана Кузмановић и Јована Ерић. Оне су присутнима пренеле своје искуство онлајн студирања. „Оно што нам највише фали је контакт уживо са колегама и професорима. Надам се да ће се уместо слика на екрану, имена и презимена колега ускоро претворити у права пријатељства“, поентирала је студенткиња Ерић.

Модераторка дискусије била је доценткиња Сузана Михајловић Бабић са Факултета политичких наука у Београду.

 

 

Related Posts