Вести

Одржано предавање „Војна подршка цивилним властима током пандемије“

Предавање на тему „Војна подршка цивилним властима током пандемије“, на којем су говориле начелница штаба ваздухопловних снага Националне гарде Охаја, бригадни генерал Ребека Л. О’ Конор и заставница прве класе у штабу ваздухопловних снага Националне гарде Охаја, Хајди А. Банкер, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић изразио је велико задовољство што је ФПН домаћин официркама оружаних снага Сједињених Америчких Држава и захвалност Националној гарди Охаја и Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији за помоћ у организацији предавања. Декан Симић истакао је како је ово одлична прилика за размену различитих искустава, погледа и идеја између наших земаља. „Седам чланова нашег колектива имало је велику част да посети државу Охајо и Охајо Стејт Универзитет у октобру ове године. Том приликом, упознали смо сјајне људе из Охаја и имали јединствену прилику да проширимо и обогатимо наша знања и искуства“, нагласио је проф. др Драган Р. Симић.

Генерал О’ Конор је студенткињама и студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду представила резултате пројекта масовне вакцинације против вируса Covid-19 у америчкој савезној држави Охајо и улогу националне гарде Охаја у овом важном подухвату.„Кроз ову војну мисију имали смо три циља: први циљ је био је да се вакцинишу социјално угрожене особе, други циљ је био да се на дневном нивоу вакцинише 6000 људи и последњи циљ је био вакцинисање што већег броја људи невезано из ког друштвеног слоја долазе. Било је компликовано ускладити ове захтеве и задовољити све стране, али наш успех је био загарантован међусобном сарадњом и тимским радом“, закључила је бригадни генерал генерал Ребека Л. О’ Конор.

Заједно са деканом ФПН-а, официрке Националне гарде Охаја дочекали су и чланови делегације Факултета политичких наука Универзитета у Београду која је у октобру ове године посетила Универзитет Охајо Стејт: проф. др Филип Ејдус, доц. др Стеван Недељковић, доц. др Милан Крстић, доц. др Марко Дашић, доц. др Никола Јовић и мр Драган Живојиновић.

Са стране Aмбасаде Сједињених Америчких Држава у разговору су учествовали госпођа Вукица Станковић, специјалиста за културна питања у Aмбасади Сједињених Америчких Држава у Републици Србији и мајор Кортни Сенторе, заменик шефа канцеларије за војну сарадњу и координатор Канцеларије за билатералну сарадњу са Националном гардом Охаја.

Предавање је организовао Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду као део активности пројекта „Српска образовна алијанса”, који заједно спроводе Центар за словенске, источноевропске и евроазијске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а који финансирају Стејт департмент и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts