Вести

Представљена књига ,,Жута звезда, црвена звезда” ауторке проф. др Јелене Суботић

Промоција књиге ,,Жута звезда, црвена звезда” ауторке проф. др Јелене Суботић са Департмана за политичке науке Државног универзитета у Џорџији одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

На представљању књиге, присутнима су се обратили декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и професор ФПН-а др Филип Ејдус.

„Тема Холокауста се на нашим просторима често олако узима. Ми се крећемо у тим наративима који су преовлађивали деценијама не размишљајући шта се налази иза тога, зато треба препознати могуће употребе и злоупотребе тих владајућих наратива за различите идеолошке и друге циљеве“, рекао је проф. др Драган Р. Симић. Он је нагласио важност теме којој се проф. др Јелена Суботић посветила у својој књизи, чиме је као истраживач допринела интересу свих нас. Декан Симић изразио је велико задовољство у име академске заједнице у Србији и региону што је издавачка кућа Clio превела ову књигу на српски језик.

Проф. др Филип Ејдус представио је биографију проф. др Јелене Суботић нагласивши њена најважнија академска достигнућа. Он је истакао како је проф. др Јелена Суботић након завршених основних студија на Лондонској школи за економију и политичке науке докторирала под менторством чувеног Мајкла Барнета на Универзитету Висконсин. „Књига је добила велики број награда, од којих треба издвојити две престижне Америчког удружења за политичке науке. Надам се да ће овај рад заинтересовати не само стручњаке за политикологију и међународне односе, већ све оне који се интересују за политике сећања и идентитета и Холокауст“, рекао је проф. др Ејдус.

Ауторка кљиге, проф. др Јелена Суботић предочила је како су посткомунистичке државе изградиле другачији наратив о догађајима Холокауста. Она је објаснила како је у комунистичкој Источној Европи сећање на Холокауст успостављено у вези са антифашизмом, али да је након пада комунистичких режима дошло до раскола између западноевропског и посткомунистичког сећања на Холокауст. „Теза моје књиге је да ово занемаривање и недостатак сећања нису случајни. Излаз из стања онтолошке несигурности за посткомунистичке државе је био повезивање непожељног сећања на Холокауст са пожељним сећањем на комунизам и његове злочине“, нагласила је проф. др Јелена Суботић. Она је скренула пажњу на актуелну важност овог проблема и поред тога што сам проблем постоји већ дуго. Проф. др Суботић закључила је како разне политичке и друштвене групе инструментализују и присвајају Холокауст за сопствене сврхе, користећи на најгори могући начин његове симболе и умањујући његове грозоте.

Промоцију књиге организовао је Центар за међународну безбедност Факултета политичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts