Вести

Одржано предавања проф. др Владана Јолера ,,Системи планетарне размере: од интернет пакета до алгоритамске фабрике”

Оснивач SHARE Фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду др Владан Јолер одржао је предавање на тему ,,Системи планетарне размере: од интернет пакета до алгоритамске фабрике” у оквиру међународних Капушћински предавања о развоју.

Проф. др Владан Јолер изјавио је да је оно чиме се бавио последњих неколико година био покушај разумевања комплексности различитих слојева и моћи који су скривени иза наших техничких уређаја. Он је навео да ово истраживање почиње од човека као појединца и као корисника друштвених мрежа. ,,Постоји невидљива линија од које ми покушавамо да побегнемо, та линија представља границу између онога што ми радимо својевољно и онога што изгледа као нови колонијализам између нас као корисника и великих компанија као што су Амазон и Фејсбук. Данас цена коју људи плаћају уколико не користе друштвене мреже постаје све већа и већа, јер уколико немају мејл адресу бивају практично искључени из друштва“, казао је проф. др Јолер. Он је нагласио да је важан сегмент ове теме то да се ми суочавамо само са интерфејсом, а не са стварним објектима и технологијама. Професор је објаснио да би требало да покушамо да разумемо сложеност целокупне структуре друштвених мрежа, јер она креће од човека као појединца.

Предавању су присуствовали и мр Јан Шчећински (Jan Szczycisnki) из Агенције Уједињених нација за развој и Матеја Норчић Штамцар у име делегације Европске уније у Републици Србији. Јан Шчећински нагласио je да je технологија данас свима неопходна, како због учења и посла, тако и због комуникације и размене података, али да је ипак најважније то како она утиче на људске односе. Матеја Норчић Штамцар рекла је да Капушћински предавања о развоју стимулишу дебате и подстичу студенте да више обрате пажњу на стратешке теме интернационалних корпорација и одрживи развој.

Модератор предавања био је проф. др Филип Ејдус са Факултета политичких наука.

Предавање је одржано је у оквиру међународних Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (UNDP) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање ,,Системи планетарне размере: од интернет пакета до алгоритамске фабрике” било је прво предавање у оквиру серије од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија, која ће се одржати на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Наредна два предавања одржаће се у јануару 2022. године на тему “Planetary Scale Systems: Anatomy and Geology of Media technologies” и у фебруару 2022. године на тему “Planetary Scale Systems: Engines of New Extractivism”.

 

Related Posts