Вести

Одржано предавање професорке Теодоре Драгостинове “The Cold War from the Margins“

Професорка Теодора Драгостинова са Охајо Стејт Универзитета одржала је онлајн предавање на тему “The Cold War from the Margins“, у оквиру пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance).

У име Охајо Стејт Универзитета, присутнима се обратила директорка Центра за словенске, источно-европске и евро-азијске студије Охајо Стејт Универзитета, проф. др Анђела Брајнтлингер (Angela Brintlinger), која је изразила велико задовољство што има прилику да учествује у предавању заједно са професорком Драгостиновом. Она је нагласила да пројекат „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) улази у своју трећу годину постојања и захвалила се декану Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драгану Р. Симићу на изванредној сарадњи и вођењу овог пројекта.

Професорка Теодора Драгостинова представила је своју књигу “The Cold War from the Margins“ у којој је покушала да представи ткз. перицентралну перспективу, која за циљ има да постави државе периферије у центар и да покаже важност актера са маргине у разумевању начина на који функционише светски систем. „Ко год изучава Балкан зна колико је ова перспектива важна, јер се Балкан углавном схвата као маргина Европе“, објаснила је Драгостинова. У њеној интерпретацији, Хладни рат представљен је као борба зараћених страна за пажњу светске публике. „Обе стране покушале су да наметну своје идеје и вредности публици кроз културну дипломатију, која је наставак идеолошких и политичких пројеката актера Хладног рата“, нагласила је Драгостинова. Она се осврнула и на заборављену историју „социјалистичке глобализације“ која је описана као алтернативна глобализација. „Глобализација није само она западна на коју смо навикли, већ заправо постоји богата историја социјалистичке глобализације која нуди алтернативни поглед на западне моделе развоја“. У наставку предавања, професорка је говорила о културној размени Бугарске са другим земљама, попут САД, Индије, Нигерије, Мексика и Грчке. „Зашто су Бугари толико улагали у интернационалну културу током овог периода? Успостављањем културних веза са широким спектром нових партнера широм света, мала социјалистичка земља попут Бугарске успела је да умањи доминантни западни модел развоја и глобалне конекције и да створи алтернативне контакте дуж југоисточне осе“, подвукла је професорка Драгостинова.

Модератор предавања био је Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање је одржано у оквиру пројекта  „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance), који заједно спроводе Центар за Словенске и источноевропске студије Охајо Стејт Универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts