Вести

Представљено српско издање часописа „The Economist – свет у 2022. години“

Представљање специјалног издања часописа „The Economist – свет у 2022. години“ на српском језику, у сарадњи Факултета политичких наука Универзитета у Београду и издавачке куће Color Press Group, одржано је једанаести пут заредом на Факултету политичких наука. На представљању часописа говорили су председник Color Press групе и издавач часописа Роберт Чобан, главни и одговорни уредник издања за Србију Жикица Милошевић, спољнополитички коментатор листа „Политика“ Бошко Јакшић и спољнополитички коментатор „Новог магазина“ Момчило Пантелић.

Роберт Чобан истакао је да се након тринаест година издавања часопис “The Economist” издаје у већини земаља региона. Од 2021. године, започето је издавање часописа у Босни и Херцеговини и Словенији на локалним језицима. „Снага бренда је била довољно јака да преброди економску кризу 2009. године. Док медији смањују тираже због глобалне пандемије, часопис  “The Economist“ има прилику да прошири тржиште на нове територије“, изјавио је председник Color Press групе и издавач часописа Роберт Чобан. Чобан се осврнуо на проблем са којим се суочавају власници штампаних медија и додао да се само 2 % популације Србије информише путем штампаних медија. Oн је упозорио да је више него икада присутнија потреба за сталним прилагођавањем и мењањем.

Главни и одговорни уредник издања за Србију Жикица Милошевић указао је на насловну страну часописа “The Economist“ на којој се налази глобус са најутицајнијим личностима света. Милошевић је предочио да је “The Economist“ први пут признао да је свет биполаризован. „Први пут, свет је постао „мала бара са два велика крокодила“. САД и Велика Британија покушавају да реше исти проблем – да уједначе различите регије државе, али се сусрећу са различитим проблемима“, рекао је Милошевић. Он је наговестио да 2022. година може бити критична година у којој може доћи до прелома у односу суперсила. На крају излагања, главни и одговорни уредник издања за Србију осврнуо се на проблем вакцинације у Србији и изнео став да је то једини начин изласка из пандемије.

Спољнополитички коментатор листа „Политика“ Бошко Јакшић започео је говор актуелним проблемом климатских промена. Јакшић је објаснио да је планета Земља најтоплија у последњих 125 хиљада година. „Научници упозоравају да свету прети амбис. Ми присуствујемо процесима који су мегамиленијумски, који промичу поред нас неприметно“, нагласио је Јакшић.  Јакшић је издвојио да се Запад више бави противницима него сопственим проблемима загађења. Новинар је оценио да се пандемија вируса корона користи за јачање дисциплине унутар држава.

Спољнополитички коментатор „Новог магазина“ Момчило Пантелић сматра да часопис “The Economist“ представља један од најпоузданијих путоказа. Он сматра да је карактеристика 2022. године тотална транзиција. „Сањамо нормалан живот, занемарујући чињеницу да је баш та нормалност међу узроцима кризе која нас је задесила. Демократију оспоравају аутократије, које су попримиле карактеристике политичких пандемија“, објавио је Пантелић. Момчило Пантелић подсетио је да свет доживљава транзицију уназад. Спољнополитички коментатор закључио је да смо ушли у време убрзане системске прегрупације, где се између себе преиспитују и победници и губитници.

Related Posts