Вести

Доцент ФПН-а Марко Недељковић добитник награде ,,Жика М. Јовановић” за теоријске радове о новинарству

Доцент Факултета политичких наука Марко Недељковић овогодишњи је добитник специјалнe наградe ,,Жика М. Јовановић” коју додељује Удружење новинара Србије (УНС) за теоријске радове о новинарству и публицистичко дело. Награда је додељена за докторску дисертацију ,,Трансформација штампаних медија у Републици Србији у дигиталном добу” коју је Марко Недељковић одбранио на Факултету политичких наука, уз менторство проф. др Веселина Кљајића.

У образложењу жирија се наводи да је његова заслуга у томе што је спровео прво истраживање о трансформацији штампаних медија у нашој земљи у дигиталном добу и то на узорку који обухвата пет редакција дневних новина: Политика, Вечерње новости, Блиц, Данас и Курир.

У образложењу се наводи и да налази до којих се дошло током наведеног истраживања представљају драгоцен увид у тренутно стање, највеће проблеме, али и неопходне промене које би домаће редакције требало да спроведу у оквиру својих медијских кућа како би обезбедиле опстанак на тржишту у годинама које долазе.

Током свечаног уручења награде у Прес центру УНС-а Марко Недељковић је истакао да је један од главних циљева дисертације био да открије шта је неопходно мењати унутар редакција штампаних медија како би се њихова дигитална трансформација успешно спровела, као и да се нада да ће неки од налаза имати и практичну вредност за редакције штампаних медија у Србији.

Фото: Прес центар УНС-а

Специјална награда ,,Жика М. Јовановић” установљена је 2001. године за доприносе у историји штампе и новинарства, за теоријске радове о новинарству и публицистичка дела, а ове године је додељена на дан обележавања 140 година постојања Удружења новинара Србије.

Чланови жирија који су одлучивали о овој награди су Вера Корпонаић (председница), Живојин Ракочевић, Драган Стојановић, Зоран Максимовић и Драгутин Бацко Грегорић.

Related Posts