Вести

Одржан семинар „Жене у политици – родно равноправне или не?”

Семинар „Жене у политици – родно равноправне или не?“ одржан је на Факултету политичких наука у Београду. На семинару су говориле повереница за равноправност Бранкица Јанковић, помоћница министра за људска права и друштвени дијалог Нина Митић, Гордана Гавриловић и Зорана Димитријевић из Координационог тела за родну равноправност у Србији, Дијана Радовић из ПГ Социјалистичка партија Србије и Наташа Михаиловић Вацић из ПГ Социјалдемократска партија Србије.

Бранкица Јанковић је у оквиру првог панела на тему „Родна равноправност у Србији: прошлост, садашњост, будућност“ указала на тренутну ситуацију заступљености жена у државним институцијама у Србији. Она је изнела податке о томе како 40% парламентарног сазива чине жене, као и да су жене у већини у шест одбора који су стереотипно везани за жене, али с друге стране, нема нити једне жене у Одбору за контролу службе и безбедности. „Урадили смо значајну ствар – на правном пољу успели смо да постигнемо једнакост. Нико не жели да направи поредак у ком су потлачени мушкарци, желимо равноправан однос“ , закључила је Бранкица Јанковић.

„Жене на функцијама: искуства и тренутни положај“ била је тема другог панела на ком је Нина Митић истакла да Србија ужива похвале Европске уније у погледу законодавства везаног за родну равноправност. Она је скренула пажњу на то да су закони слабо споводљиви и да треба још много радити на њиховој имплементацији. „Прошле године усвојена је добра пракса – родно буџетирање на основу ког ћемо вршити мониторинг. Имамо одговорно лице на локалном нивоу које ће бити задужено за анализу и прикупљање података на шестомесечном и годишњем нивоу које ће бити достављено нашем министарству“ , објаснила је Нина Митић.

На трећем панелу на тему „Координационо тело за родну равноправност у Србији: улога и положај, актуелни пројекти који се спроводе“ говориле су Гордана Гавриловић и Зорана Димитријевић.

Гордана Гавриловић истакла је како родна равноправност мора бити део сваке друштвене групе због чега је важно укључивање мушкараца. Она је скренула пажњу и на проблематичан отпор жена у погледу родне равноправности које често не схватају важност овог проблема. „Само једна трећина предузетника у Србији чине жене, у медијима су жене субјекат у једној од четири вести. Ови подаци говоре зашто се ми суштински бавимо овим питањем“ , нагласила је Гордана Гавриловић. Зорана Димитријевић навела је најзначајније пројекте међу којима је „Равноправне у ланцу вредности“, чији је основни циљ да укључи жене предузетнице у ланац великих предузећа. Она је додала како су нарочито предузећа у власништву жена била склона затварању током пандемије због чега је економско оснаживање жена круцијално. „Тренутно је у току програм под називом „Кључни кораци ка родној равноправности“. Основни циљ овог пројекта јесте да се ради на ојачавању механизама родне равноправности као и доношењу и имплементацији политика из ове области као и јачању локалних механизама“, објаснила је Зорана Димитријевић.

Последњи панел био је посвећен теми „Жене у народној скупштини“.

Дијана Радовић ПГ Социјалистичка партија Србије истакла је да су квоте неопходан механизам, јер још увек нисмо достигли ниво потребне друштвене свести. Она је објаснила да је захваљујући квотама велики број жена добило учешће у политици, а да ли ће се тамо одржати зависи само од њих. „Жене у руралној средини су највише запостављене и најмање се о њима прича. С обзиром на то да је локални ниво власти најближи грађанима деловање на том нивоу у оквиру овог проблема пружиће брже и видљивије резултате“ , предочила је Дијана Радовић. Наташа Михаиловић Вацић из ПГ Социјалдемократска партија Србије рекла је како Србија има велики број запослених жена на кључним позицијама у извршној власти и како се ту види добар помак. Она је казала како Србија прави искорак у односу на друге државе тиме што је запослила жену на место гувернера Народне банке Србије, што је традиционално мушка позиција. „Србија је земља која је на пољу родне равноправности много постигла. Једина смо земља ван ЕУ која примењује индекс родне равноправности и при томе бележи значајан напредак из године у годину“ , закључила је Наташа Михаиловић Вацић.

Семинар је одржан у организацији Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих (ЦЕДЕМ).


Related Posts