Вести

,

Представљање Репозиторијума Факултета политичких наука

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас на представљање Репозиторијума Факултета политичких наука који садржи преко 800 публикација, чији су аутори професори и истраживачи са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Представљање ће се одржати 25. јануара 2022. године са почетком у 10 часова преко платформе Зум. Зум приступ: https://us06web.zoom.us/j/82808430922?pwd=QU9CeEltSXpwL2x1VHE1NXBCT0UyZz09

Репозиторијум Факултета политичких наука задовољава све међународне стандарде и захтеве Платформе за отворену науку и истовремено штити сва права аутора и поштује политике издавача, због чега су неки од записа доступни у пуном тексту само регистрованим корисницима.

Говорници на представљању:

  • Ирена Њезић, библиотекар Факултета ветеринарске медицине
  • Жељко Димитријевић, шеф библиотеке Факултета политичких наука

У сарадњи са Рачунарским центром Универзитета у Београду (RCUB) од маја 2021. године почело се са формирањем Репозиторијума научних радова Факултета политичких наука.

Софтверска платформа репозиторијума прилагођена је савременим стандардима који се примењују у дисеминацији научних публикација и компатибилна је са међународном инфраструктуром у овој области. Интегрисан је са сервисом “Altmetric” и приказује податаке о цитираности у индексним базама података Dimensions, Scopus и Web of Science.

Репозиторијум представља резултате научног рада (монографије, чланци у часописима, поглавља у тематским зборницима, примарни подаци, аудио и видео материјали итд.) и библиографских метаподатака који их описују (наслови, имена аутора, имена уредника…, перзистентни идентификатори, као што су DOI, ORCID iD, итд.). Метаподаци су јавно доступни, а приступ интегралним документима може бити ограничен због ауторских права или других законских ограничења.

Related Posts