Вести

Додељене награде „Др Предраг Симић“ за 2022. годину и одржано меморијално предавање др Срећка Ђукића

Седма по реду додела награда „Др Предраг Симић“, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе одржана је онлајн, путем платформе Zoom.

Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници награде „Др Предраг Симић“ су: Сава Митровић (прва награда), Игор Миросављевић (друга награда) и Рада Мирић (трећа награда).

На додели награда говорили су амбасадор Републике Словачке у Србији Њ. Е. господин Федор Росоха (Fedor Rosocha), новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, продекан за развој Факултета политичких наука проф. др Марко Симендић и доц. др Марко Дашић у име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Доделу награда отворио је проф. др Марко Симендић који је поручио да је проф. др Предраг Симић био дипломата, врстан аналитичар и велики ерудита, чији су живот и каријера годинама инспирација студентима да пишу радове на тему спољне политике Србије и историје балканских односа. ,,Ово је традиционална награда где студенти имају прилику да покажу стручност, аналитичност, склоност за решавање савремених проблема, а то су све карактеристике које је професор Симић поседовао и неговао код својих студената”, рекао је проф. др Симендић.

Његова Екселенција господин Федор Росоха (Fedor Rosocha) нагласио је да је проф. др Предраг Симић остао запамћен по својој великој стручности у обласи међународних односа, спољне политике и регионалних односа. ,,Министарство спољних и европских послова Републике Словачке је преузело патронат над наградом ‘Др Предраг Симић’ одмах по њеном оснивању, студентима су додељиване вредне награде и са том тенденцијом ћемо наставити”, закључио је Њ. Е. господин Росоха (Fedor Rosocha).

У име Центра за друштени дијалог и регионалне иницијативе говорио је доц. др Марко Дашић, који је изјавио да је одушевљен радовима студената и њиховим интересовањем за теме које је лично изучавао и представљао проф. др Предраг Симић. ,,Данас, као и претходних седам година, спајамо сећање и будућност који су једнако важни, сећање на опус рада теоретичара и практичара, друштвеног делатника, доброг човека и пријатеља професора Предрага Симића”, објаснио је др Дашић.

Новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, супруга покојног професора Симића, осврнула се на то да данашња церемонија и студенти који су му посветили своје радове, на најлепши начин представљају његово име и све што је учинио у науци, дипломатији и школовању нових генерација. ,,Ова манифестација и пажња коју му указује Факултет политичких наука и његове колеге представљају част за Предрага и нас, чланове његове породице”, додала је др Јасминка Симић.

Чланови жирија били су декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић, проф. др Дејан Јовић са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, професор у пензији др Иво Висковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Јасминка Симић и доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Поред захвалнице Факултета политичких наука и новчане награде, Амбасада Републике Словачке обезбедила је добитницима награда и учешће на годишњем GLOBSEC форуму, који се одржава у Братислави.

Традиционално меморијално предавање у част професора др Предрага Симића одржао је његов дугогодишњи пријатељ и колега амбасадор др Срећко Ђукић на тему ,,Како изаћи из енергетске кризе”.

Др Срећко Ђукић оценио је да се енергерска криза са којом се данас суочавамо разликује од претходних криза у енергији, јер она није настала због недостатка ресурса већ је криза иза чије позадине стоји пандемија вируса корона која је проузроковала привредну кризу. Ђукић је навео још и да је 2020. година негативно завршена у целој светској привреди, са негативном стопом раста, док је привреда у 2021. години почела да достиже предкризни ниво и у складу са тим јачала је и потражња за енерегнтима на светском тржишту. ,,Дефицит гаса који је настао у Европи, Русија је могла да попуни својим потенцијалима, али она је као услов дала да то учини преко Северног тока 2, међутим, он не подлеже европском антимонополском законодавству и европској регулативи у области гасне индустрије. За сада, решења нема на видику, али верујем да ће Европа успети да преборди ову зиму, с обзиром да чланице Европске уније морају имати своје гасне резерве”, казао је др Срећко Ђукић. Он је поентирао да се убрзано трага за новим изворима енергије, а предстоји нам и један врло буран развој енергетског сектора. Ђукић је закључио да прелазак на водоник, као на један потпуно нови енергент, обећава перспекиву да се неће загађивати животна средина, а такође и прелазак на нови правац развоја нуклеарне енергије.

Модератор догађаја био је доц. др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Церемонија уручивања свечаних плакета и новчане награде одржаће се у среду, 26. јануара 2022. године на Факултету поолитичких наука у Београду.


Related Posts