Вести

Одржана трибина „Годишњица убиства Зорана Ђинђића”

Трибина на тему „Годишњица убиства Зорана Ђинђића“ , на којој су говорили бивши амбасадор Србије у САД и некадашњи потпредседник Демократске странке проф. др Иван Вујачић и бивши министар унутрашњих послова у Влади Савезне Републике Југославије и председник Владе г.  Зоран Живковић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Осврнувши се на политичку ситуацију деведесетих година у Србији, као и на борбу опозиције против режима Слободана Милошевића, Иван Вујачић нагласио је да се ништа није догодило случајно.  Он је објаснио да су унапред били спремни на све могуће сценарије који би се могли одвити након проглашења резулатата избора. „Пети октобар је био апсолутно његово дело, али поред тога кључна је била улога грађана Србије који су схватили да тако више не може. Ми смо под вођством Зорана заиста понудили грађанима праву алтернативу“, истакао је проф. др Вујачић.

Какву је политику водио премијер Србије Зоран Ђинђић и са којим се све изазовима сусретала његова Влада навео је г. Зоран Живковић. Он је напоменуо да су сви сукоби и кочења настајали у различитим погледима на то како изгледа модерна Србија и у ком правцу треба да иде. „Зоран је био жртва своје жеље да Србија постане нормална држава, јер иако је био доктор наука и филозоф који је могао да бира да се бави било којим другим послом, ипак се определио за ову улогу. Он је био спреман да саслуша и прихвати чињеницу да је погрешио, као и да увек извуче поуку из тога“, нагласио је г. Живковић.

Трибину је организовала студентска организација Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Модератори трибине били су студенти Ксенија Ђорић и Лука Лалошевић из студентске организације Тимска иницијатива младих.

Related Posts