Вести

,

Друго предавање проф. др Владана Јолера у оквиру триологије “Planetary Scale Systems” Капушћински предавања о развоју

У оквиру међународних Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (UNDP) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Владан Јолер одржаће серију од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Друго предавање на тему “Planetary Scale Systems: Anatomy and Geology of Media technologies” одржаће се у среду, 23. фебруара 2022. године са почетком у 17 часова на Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Уживање у свакој малој погодности захтева огромну планетарну мрежу омогућену екстракцијом необновљивих материјала, радне снаге и података. Стек потребан за интеракцију са савременим умреженим технологијама превазилази вишеслојни „технички стек“ моделирања података, хардвера, сервера и мрежа. Пуни стек сеже много даље у капитал, рад и природу, те захтева огромну количину сваког од ових елемената. Стварни трошкови ових система – социјални, еколошки, економски и политички – остају скривени и лако могу остати такви још дуго. Ово предавање ће истражити анатомску мапу једног система вештачке интелигенције и понудити експлодирани приказ планетарног систем кроз три фазе рођења, живота и смрти. Анатомија система вештачке интелигенције одражава, истражује и отвара многа питања у вези са одрживим развојем, неједнакошћу и етиком која се крију иза фракталних ланаца снабдевања, мрежних инфраструктура и алгоритама.

Предавање можете пратити:

  1. Уживо, на Факултету политичких наука. Због ограниченог броја места, неопходна је регистрација: https://www.eventbrite.co.uk/e/vladan-joler-kaptalks-anatomy-and-geology-of-media-technologies-tickets-267482967757?ref=estw
  2. Путем Зум платформе. Регистрација: https://kapuscinskilectures-eu.zoom.us/webinar/register/WN_-hYquhcLTna5p3U3EYqIng
  3. Путем видео преноса на: https://kapuscinskilectures.eu/

Уколико сте пропустили прво предавање под називом “From the Internet Packet to the Algorithmic Factory”, одржано 23. децембра 2021. године, можете га погледати на следећем линку: https://kapuscinskilectures.eu/lecture/planetary-scale-systems/

Последње предавање из триологије, под називом “Engines of New Extractivism” одржаће се 23. марта 2022. године, а детаљније информације о догађају и регистрацији биће благовремено објављене на сајту Факултета.

Др Владан Јолер оснивач је SHARE Фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду. Истражује и визуализује различите техничке и друштвене аспекте алгоритамске транспарентности, дигиталне експлоатације радне снаге, невидљивих инфраструктура и многих других савремених феномена на пресеку технологије и друштва. Радови Владана Јолера излагани су на више од стотину међународних изложби, а налазе се и у сталним поставкама Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку, Mузеја Викторије и Алберта и Музеја дизајна у Лондону, као и у сталној поставци Центра за електронску уметност (Ars Electronica Center) у Линцу. Добитник је бројних награда, попут Hаграде за дизајн године, додељене од стране Музеја дизајна у Лондону 2019. године, као и почасне награде S+T+ARTS Prize ’19, додељене од стране Европске комисије и Центра за електронску уметност.

Related Posts