Вести

Одржано предавања проф. др Владана Јолера ,,Системи планетарне размере: анатомија и геологија медијских технологија“

Предавање на тему „Системи планетарне размере: анатомија и геологија медијских технологија“ одржао је оснивач SHARE фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду, др Владан Јолер, у оквиру Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (UNDP) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

У име Факултета политичких наука присутне је поздравио продекан за развој проф. др Марко Симедић и том приликом захвалио се присутнима на учешћу у још једном у низу од 120 Капушћински предавања са преко 400 учесника.

Стална представница Агенције Уједињених нација за развој (UNDP)  у Србији госпођа Франсин Пикап (Francine Pickup) истакла је значај проблема који долазе са технолошком револуцијом, као што су сиромаштво, глад и неповољни услови рада. Она је нагласила да последице поменутог развоја по екосистем остају по страни, док је у центру пажње економски развој. „О оваквим проблемима не говоримо довољно, јер смо превише фокусирани на мале екране. Људске потребе не треба да се задовољавају појединачно, већ подједнако“, додала је госпођа Пикап.

Проф. др Владан Јолер указао је на начин функционисања технолошких индустрија и природу рада унутар њих.  Он је објаснио да се акценат ставља на профит уместо на бенефите друштва, где улогу имају и корисници који стварају садржај коришћењем друштвених мрежа и интернета. „Индустрије као што су Гугл, Фејсбук и Амазон стварају велике суме новца које су између осталог базиране на активностима корисника који константно стварају нов садржај. Уколико појединци не користе услуге поменутих индустрија, осећаће се изоловано од остатка друштва – то је вид нове, прикривене економије“, указао је проф. Јолер. Професор је објаснио да су ови процеси од значајног утицаја на природу и окружење, иако су често остављени по страни. Професор је навео да је почетна фаза рада поменутих индустрија у природи, експлоатисањем руда плементих метала и хемијских елемената, што може имати штетан утицај на екосистем, а један од примера за то је Кина. „Ове индустрије нису заинтересоване за поменуте проблеме, већ за процес долажења до финалног продукта, где је природа само једна од бројних карика. Зато треба размишњати о етици рада ових индустрија, али и о условима истих“, закључио је проф. др Владан Јолер.

Модератор предавања био је проф. др Филип Ејдус са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Предавање ,,Системи планетарне размере: анатомија и геологија медијских технологија” било је друго предавање у оквиру серије од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија, која ће се одржати на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts