Вести

Одржана регионална научна конференција ,,Вјеродостојност медија: Новинарски и медијски идентитет у доба кризе”

Једанаеста регионална научна конференција ,,Вјеродостојност медија: Новинарски и медијски идентитет у доба кризе” одржана је у онлајн формату на Факултету политичких наука у Београду.

Више од 20 излагача и 50 учесника из Србије и региона дискутовали су о новим медијским трендовима, изазовима медијског извештавања, као и о позицији новинара у време екстензиране здравствене и безбедносне кризе глобалног карактера, која се као таква одражава на политичку, друштвену и медијску сферу и животе грађана. Кроз пет панела учесници су изнели најновија истраживања и анализе из области дигиталног новинарства, медијског образовања, публике и нових медијских актера, економије медија, као и политичких идеологија и њихових медијских презентација.

,,Кључне синтагме ове конференције су: пандемија, дезинформације, притисци, друштвене мреже, депрофесионализација, говор мржње и зато је важно и неопходно успоставити однос између узрока и последица свих ових феномена, имајући у виду нарастајућу атомизацију, фрагментацију и сегментацију публике, али и њено интересовање како на локалном, тако и на глобалном нивоу”, нагласио је проф. др Веселин Кљајић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Конференција је последњи пут у Бепограду одржана 2011. године, а у међувремену организована је у Загребу, Дубровнику, Сарајеву, Тузли и Мостару.

,,Овом XI конференцијом отварамо другу декаду постојања наше регионалне конференције Вјеродостојност медија и верујемо како ће и у другој декади наставити расти, како бројем научника и институција које у њој учествују, тако и квалитетом излагања и зборника радова”, истакла је доц. др Јелена Јуришић са Факултета хрватских студија Свеучилишта у Загребу, иначе представница Већа конференције Вјеродостојност медија.

,,У дану када организујемо конференцију, медији су истовремено у првом и у другом плану. У другом, јер је први план војни и безбедносни, а у првом јер су активно, свако са своје идеолошке стране, односно свако са своје стране света, учествовали и допринели постојећој ситуацији. Зато је и данас важно да осветлимо улогу медија и да говоримо о новинарском идентитету и новинарској одговорности”, рекла је доценткиња ФПН-а др Милица Кулић, у име београдског одбора конференције Вјеродостојност медија.

Теме панела овогодишње конференције биле су ,,Новинарство у савременом контексту”, ,,Новинарство и дигитални контекст”, ,,Новинарство и образовање”, ,,Новинарство и друштвена кретања” и ,,Медији и њихова нова употреба”.

Најбољи радови са конферецније биће публиковани у зборнику који се очекује у наредним месецима.


Related Posts