Вести

Одржано предавање Ивора Чипкина „Капиталистичка акумулација, партијска доминација и заробљена држава: Искуство Јужне Африке

Предавање на тему „Капиталистичка акумулација, партијска доминација и заробљена држава: Искуство Јужне Африке“ одржао је директор Института за владу и јавне политике у Јужној Африци Ивор Чипкин.

Господин Ивор Чипкин указао је на начин функционисања капитализма на територији Јужне Африке. Он је истакао да је овај облик тржишта формирао два одвојена система – рурални и урбани, а њихове карактеристике се огледају у проблему јефтине радне снаге и лоших услова рада. „Основни проблем није капитализам, већ расизам. Он првенствено долази од стране беле расе, а оличен је одређеним институционалним формама“, нагласио је Чипкин.

Он је додао да постоји повезаност између капитализма и политичких елита, као и да је њихов међусобни однос неопходан за развој и напредак Јужноафричке економије. „Демократизација на овим просторима је започета деведесетих година двадесетог века, а први избори су одржани 1994. године. У том периоду је побеђен комунизам, а Национална странка је ушла у кризу“, објаснио је Чипкин и оценио да су данашњи напори против капитализма директно усмерени на партије. Он је закључио да је Јужноафричка република високо економски развијена земља, али да постоји друштвени и хијерархијски јаз условљен капиталистичким системом и одређеним историјским факторима, попут апартхејда.


Related Posts