Вести

Други дан V Школе америчких студија

Предавање на тему „Холивуд: (Мерилин) Монроова доктрина“ на коме је управница Центра за америчке студије Филозофског факултета Универзитета у Београду проф. др Радина Вучетић, одржано је другог дана V Школе америчких студија.

Проф. др Радина Вучетић указала је на значај филма и Холивуда у изградњи америчке меке моћи. Она је објаснила да кроз холивудске филмове можемо да пратимо успон и ширење Америке од краја деветнаестог века, феномен американизације, пројектовање позитивне слике америчког друштва, америчку спољну политику, критику америчког друштва, али и употребу филма у пропагандне сврхе. „Постоји доста теоретичара филма, али и стручњака који се баве пропагандом и историјом Америке и меке моћи који говоре да је доктрина Мерлин Монро била много важнија за ширење америчког утицаја, него што је била Монроова доктрина. Амерички филмови су допринели томе да не морамо никад да одемо у Америку, али да је савршено познајемо, познајемо Дивљи запад, како изгледа живот у малим градовима“, навела је Вучетић. Она је додала да Холивуд сарађује и са државом и често следи званичну државну политику. Проф. др Вучетић закључила је да су филмови врло ефикасна, ефектна и пројектована слика која се шаље у свет.

V Школа америчких студија трајаће од 30. октобра до 4. новембра.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији у оквиру пројекта „Српско-амерички односи: знањем и аргументима против предрасуда и заблуда“ који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts