Вести

Трећи дан XIV Регионалног семинара студената политичких наука

У оквиру трећег дана Регионалног семинара студената политичких наука одржана је радионица на тему ,,Изборна кампања 2022”, коју је водио доц. др Никола Јовић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Доц. др Никола Јовић представио je правила и основе политичког комуницирања, као и ствари које су кључне за изборну кампању. Он је указао да успешна кампања прича причу и да се избори не побеђују предложеним политикама, већ причама које свака политичка партија прича о себи и својим вредностима. Доцeнт Јовић осврнуо се на појам и употребу storytelling-a у кампањи, као једну од кључних компонената за достизање доминације на изборима.

На панел-дискусији о актуелним догађањима у Русији и Украјини говорио је Димитрије Милић из организације ,,Нови трећи пут”. Димитрије Милић навео је да први разлог сукоба Русије и Украјине представљају политички сукоби који трају у Украјини од 2014. године. Он је предочио да су санкције осталих држава према Русији таргетиране тако да донесу што већу економску штету Русији, али да оне ипак нису погодиле најозбиљније руске секторе. Димитрије Милић је закључио да је забрана медија у оваквом сукобу очекивана, нароћито у Русији, где је део опозиционих медија већ забрањен, док је за Запад то било неочекивано.

Модератор дискусије био је студент Факултета политичких наука Универзитета у Београду Сава Шебек.

Радионицу на тему ,,Енергетика, климатске промене и екологија” водио је Стефан Милић из Центра за едукацију и развој омладине Београда. Стефан Милић објаснио је појам и основе енергетике, као и начин на који енергетика утиче на природу међународних односа. Он је подсетио да наратив о климатским променама постаје све израженији у последње време, јер је атмосфера све топлија и долази до повећања глобалне просечне температуре. Стефан Милић нагласио је да се мора радити на јачању значаја еколошке свести и одрживог развоја.

Дивна Малетић из корпорације Nelt Group говорила je о елементима дигиталне комуникације на друштвеним мрежама у области пословања великих корпорација. Oнa je навела да је основа дигиталне комуникације репутација корпорација која би требало да буде на што вишем нивоу, као и то да компанија буде присутна на тржишту међу конкурентима. Дивна Малетић нагласила је да је истраживање тржишта веома важан део формирања комуникације које одваја просечне компаније од оних које напредују. Она је  указала на то да корпоративно комуницирање зависи од врсте канала комуникације путем којег се послодавци обраћају својим клијентима.

Последњу радионицу трећег дана Регионалног семинара на тему ,,Без анксиозности и стреса током испитног рока” одржале су Нађа Радовић и Јована Крстић из студентске организације Унија студената социјалног рада са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Оне су приближиле студентима појам анксиозности, факторе ризика за појаву анксиозности и њене различите облике. Истакле су да су симптоми анскиозности базирани на психолошкој основи, али и на телесној што изазива стрес. Водитељке радионице објасниле су да стрес постоји са разлогом, јер он помаже да се мобилишемо, испунимо захтеве нашег дана, али и да нас подсети да треба да имамо времена да се искључимо и опустимо. Радионица је завршена заједничком дискусијом, на којој су студенти поделили своја искуства и савете за превазилажење стреса током испитног рока.

 

Related Posts