Вести

Одржано предавање професора Џефрија Пика са Клемсон универзитета

Предавање на тему ,,Унутрашња политика америчке дипломатије: међународни споразуми у поларизованој ери“, одржао је проф. др Џефри Пик са Клемсон универзитета у Јужној Каролини.

У име Центра за студије САД-а присутне је поздравио декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић, који је том приликом истакао изузетан труд професора Џефрија Пика да се овај пројекат размене односно доласка студената Клемсон универзитета на пролећни смеестар реализује и одржи.

Проф. др Џефри Пик нагласио је да је овај програм јединствен у региону и да за њега и за студенте представља изванредно искуство које пружа различите могућности. Он је објаснио да међународне споразуме у Америци чине уговори за чије доношење је потребно одобрење Сената као и извршни споразуми које доноси председник у складу са сопственим овлашћењима дата Уставом, за које му није потребна сагласност Сената. ,,Високи стандарди САД-а за усвајање међународних уговора чине улогу Америке у међународном праву дисфункционалом и умањују њену легитимност као учеснице у међународним односима. Међутим, данас се уговори у Америци ретко користе, а ситуацију погоршава и поларизација друштва, што утиче на легитимност америчке дипломатије“, предочио је проф. др Пик. Он је закључио да је поларизација уништила амерички Сенат и политику уопште и додао да је друштвена поларизација толико утицала на унутрашњу политику да ју је практично ,,отровала“.

Након предавања додељени су сертификати учесницима прошлогодишње симулације америчког Сенат, а која је одржана заједно са студентима Универзитета Клемсон.

Предавање је одржано у оквиру пројекта „Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који изводе заједно Универзитет Клемсон и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts