Вести

Треће предавање проф. др Владана Јолера у оквиру триологије “Planetary Scale Systems” Капушћински предавања о развоју

У оквиру међународних Капушћински предавања о развоју, у организацији Европске комисије, Агенције Уједињених нација за развој (УНДП) и Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Владан Јолер одржаће серију од три предавања посвећених различитим друштвеним и техничким феноменима насталим развојем и употребом савремених технологија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Треће предавање на тему “Planetary Scale Systems: Engines of New Extractivism” одржаће се у среду, 23. марта 2022. године са почетком у 17 часова на Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Захваљујући алатима дигиталног екстрактивизма информационог доба, све постаје потенцијална граница за ширење и екстракцију. Од дубине ДНК кода у свакој ћелији људског организма, преко огромних распона људских емоција, понашања и друштвених односа, до природе у целини — све постаје територија за нови екстрактивизам. У овом моменту 21. века, сведочимо новом облику екстрактивизма који је увелико у току: онај који сеже у најудаљеније углове биосфере и најдубље слојеве људског когнитивног и афективног бића. Традиционалне колонијалне праксе контроле над критичном инфраструктуром, трговинским путевима, природним ресурсима и експлоатацијом људског рада, дубоко су усађене у савремене ланце снабдевања, логистике и монтажне линије дигиталног садржаја, производа и инфраструктуре. Ти односи дефинишу будући развој и расподелу богатства и моћи на планетарном нивоу.

Предавање можете пратити:

1. Уживо, на Факултету политичких наука. Због ограниченог броја места, неопходно је да се региструјете.

2. Путем Зум платформе. Да бисте добили одговарајући линк, неопходно је да се региструјете.

Уколико сте пропустили претходно предавање под називом “Planetary Scale Systems: Anatomy and Geology of Media technologies”, одржано 23. марта 2022. године, можете га погледати на овом линку!

Др Владан Јолер оснивач је SHARE Фондације и професор на одсеку за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду. Истражује и визуализује различите техничке и друштвене аспекте алгоритамске транспарентности, дигиталне експлоатације радне снаге, невидљивих инфраструктура и многих других савремених феномена на пресеку технологије и друштва. Радови Владана Јолера излагани су на више од стотину међународних изложби, а налазе се и у сталним поставкама Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку, Mузеја Викторије и Алберта и Музеја дизајна у Лондону, као и у сталној поставци Центра за електронску уметност (Ars Electronica Center) у Линцу. Добитник је бројних награда, попут Hаграде за дизајн године, додељене од стране Музеја дизајна у Лондону 2019. године, као и почасне награде S+T+ARTS Prize ’19, додељене од стране Европске комисије и Центра за електронску уметност.

Related Posts