Вести

Одржано предавање Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија ,,Црква и друштво”

Гост Факултета политичких наука био је Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Партијарх српски г. Порфирије, који је одржао предавање на тему ,,Црква и друштво”.

У име Факултета политичких наука, Партијарха српског г. Порфирија и декана Православно богословског факултета Универзитета у Београду проф. др Зорана Ранковића дочекали су декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и чланови управе факултета. „Ово је изузетан моменат у историји нашег факултета, али и први пут у његовом постојању, да имамо прилику да разговарамо са духовним поглаваром Српске православне цркве“, рекао је декан проф. др Драган Р. Симић.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије нагласио је да је политика трагање за истином, која у свом изворном смислу представља трагање за вечним постојањем. Он је навео да је вера систем вредности, а да Црква постоји како бисмо разрешили питање егзистенције. „Није политика оно што је постала у време Француске Револуције и оно што је данас наше искуство са политиком. Отуда не само вера и знање, већ су политика и вера међусобно тесно повезане, а циљ је досезање смисла свог постојања”, појаснио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Духовни поглавар Српске православне цркве изјавио је да су Црква и друштво повезани и да међусобно разумевање доводи до помирења у нама, а самим тим и до помирења између људи. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије закључио је да свако може дати допринос заједници и позвао присутне да то учине.

Предавање су организовале студентске организације Европски студентски форум и Тимска иницијатива младих.


Related Posts