Вести

, ,

Одржана онлајн трибина „Утицај друштвених концепата о улози мушкарца на одлуке, мере и заштиту од насиља у породици“

Онлајн трибина на тему „Утицај друштвених концепата о улози мушкарца на одлуке, мере и заштиту од насиља у породици“, одржана је у организацији Факултета политичких наука Универзитета у Београду и волонтерског сервиса студената и практичара ФПН КонекТас путем платформе Zoom.

Говорници на трибини били су доц. др Ивана Јакшић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, дипломирана социјална радница Бојана Малиновска и дипломирани социјални радник и психотерапеут Дејан Цветковић.

Доценткиња др Ивана Јакшић истакла је да се са родним насиљем суочавамо свакодневно и на свим друштвеним пољима. Она је напоменула да је проблем позиција мушкарца у друштву која је постала датост кроз призму надмоћи. „Чин насиља може представљати и задовољење потребе мушкарца. Психологија није датост, насиље је увек појединачна одлука”, изјавила је доц. др Ивана Јакшић. Она је објаснила да је коначно решење раскид са патријархатом, али да је то веома дуг процес. Доценткиња је образложила да је важно зауставити насиље и започети ресоцијализацију починиоца.

Дипломирана социјална радница Бојана Малиновска изјавила је да не постоји апсолутна слобода избора због родне детерминисаности. Она је нагласила да је угрожен опстанак људи који не следе друштвене норме. „Самим рођењем затичемо се у одређеном систему и традиционално подењеним улогама између дечака и девојчица. Овакве норме имају своје преносиоце који промовишу такве родне улоге и чине да људи мисле да су такве норме природне”, рекла је Бојана Малиновска. Она је предочила да се насилник не рађа, већ постаје. Малиновска је подвукла да је важно истаћи појединачну одговорност за одређено понашање у друштву.

Дипломирани социјални радник и психотерапеут Дејан Цветковић објаснио је како изгледају групне терапије у Саветовалишту за брак и породицу. Он је рекао да се терапија састоји од двадесет и четири групне сеансе и да је преко три стотине мушкараца прошло кроз целокупни третман. ,,Терапија се састоји од признања, а онда и до налажења разлога због ког је мушкарац починио насиље у породици. Важно је рећи да се жене осећају сигурније док су мушкарци у програму, а да се проценат физичког насиља након терапије драстично смањује”, рекао је Дејан Цветковић. Он је додао да је праћење породица након изласка из програма велики изазов. Цветковић је закључио да су у друштву најчешће изједначени мушкост и насиље и да се то мора променити.

Модератор скупа је био студент Ђорђе Милићевић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts