Вести

Представљени резултати истраживања ,,Ставови студената у Србији према Сједињеним Америчким Државама”

Резултати истраживања ,,Ставови студената у Србији према Сједињеним Америчким Државама”, које је спроведено током јануара 2022. године и које се наслања се истраживање спроведено четири године раније, представљени су на Факултету политичких наука.

Уводну реч имао је декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, који је поздравио присутне и изразио захвалност поводом пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” који је реализован уз помоћ Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду. „Нема земље у свету која се са посебном пажњом не осврће, не проучава и не негује односе са САД-ом“, нагласио је декан Симић. „Чак су и за време краљевине Србије и Обреновића били значајни односи са тада далеком земљом, која је најављивала да ће постати светска сила. Када се удубимо у оно што су тада говорили, треба да нам служи на част и понос што је и тада постојала свест о значају тих односа“, казао је проф. др Драган Р. Симић. Он је подсетио да је у склопу пројекта реализована Трећа школа америчких студија, објављено шест текстова из историје америчких односа, снимљено шест подкаста у којима су теме биле бивши амерички председници, одржане онлајн дебате, као и конференција о српско-америчким односима, а да је ово истраживање завршни део.

Доцент са Факултета политичких наука др Никола Јовић у име агенције Sprint Insight презентовао је закључке до којих су дошли након испитивања 1.144 студената. Он је истакао да студенти сматрају да Србија не припада ни истоку ни западу, као и да су студенткиње више склоне неутралном размишљању у односу на своје колеге. „Интересантан податак до ког смо дошли је да са порастом просечне оцене студирања расту и позитивне асоцијације према Сједињеним Aмеричким Државама, а такође се као битна варијабла издвојила религиозност“, саопштио је Јовић. Доц. др Никола Јовић истакао је да су утицаји САД-а на догађаје у свету они који су негативно оцењени, док су утицаји на економију и америчка култура позитивно котирани код студената. „Однос САД-а према Србији данас има две доминантне компоненте, а то су неутрална и непријатељски настројена, уз значајан број испитаника који нема став. Оно што је важно то је да већина испитаника ипак жели да у будућности односи Србије и САД-а буду добри“, истакао је доцент Јовић.

У име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, доцент Факултета политичких наука др Марко Дашић, нагласио је да у периоду од 2018. до 2022. године не постоји раст интересовања за вести о америчкој политици, искључујући изборне године. „У односу на 2018. годину, чак 28% испитаника је рекло да га више интересује политика 2022. године. У прилог томе говори и податак да имамо раст од 25% у погледу информисања путем друштвених мрежа и да су студенти данас више либерални и више подржавају демократски начин управљања“, изјавио је доц. др Марко Дашић. Он је рекао да се у односу на 2018. годину бележи пад за 32% када су у питању ставови да су односи САД-а према Србији пријатељски, али и пад од 20% када су у питању ставови да су ти односи непријатељски, те да се долази до извесног баланса. „Политика неутралности је својеврсна препрека Сједињеним Америчким Државама да изврше уплив на здрав и дипломатски начин у перцепцију јавности, а самим тим и студената као млађе популације“, закључио је доцент Дашић.

Модератор догађаја био је доц. др Стеван Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Истраживање је резултат пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” којим се обележева 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава, а који спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Пројекат финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts