Вести

,

Позив на трибину ,,Истраживања Јасеновца: историја, изазови и перспективе”

ИСТРАЖИВАЊА ЈАСЕНОВЦА
ИСТОРИЈА, ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ
трибина у организацији Музеја жртава геноцида

Предавање на тему „Истраживања Јасеновца: историја, изазови и перспективе“ одржаће кустос-историчар у Музеју жртава геноцида г. Стефан Радојковић и историчар и виши научни сарадник у Институту за савремену историју г. др Милан Гулић у четвртак, 14. априла 2022. године са почетком у 14 часова на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Предавање ће бити одржано у слушаоници број 3.

Ово предавање се реализује уз подршку Фондације Музеја жртава геноцида, а у склопу активности којима Музеј обележава 30. годишњицу постојања и рада.

Предавачи ће настојати да посетиоцима предавања, у првом реду факултетским професорима, њиховим студентима и будућим истраживачима, укажу на сложеност трагедије до које је дошло у систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу која, поред тога што подразумева конкретна страдања у оквиру логорског комплекса, представља и симбол страдања Срба у оквиру геноцида почињеног над њима на целокупном простору читаве НДХ. Ово је посебно значајно имати у виду, будући да је сама теза о постојању посебне врсте злочина – геноцида – у књизи „Владавина сила Осовине у окупираној Европи“ Рафаела Лемкина из 1944. заснована и на случају системски осмишљених и спроведених бројних масовних ратних и злочина против човечности почињених над Србима на целокупном подручју Независне Државе Хрватске. Управо имајући у виду сложеност теме, предавачи ће настојати да укажу на кључне проблеме научно-истраживачког рада по питањима која се тичу система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, као и геноцида почињеног над Србима на целокупној територији НДХ.

Трибина стручњака Музеја жртава геноцида о Јасеновцу на Факултету политичких наука у Београду

Related Posts