Вести

Одржана трибина ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава” у Сомбору

Трибина на тему ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава”, одржана је поводом обележавања годишњице од успоствљања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких држава на Педагошком факултету у Сомбору путем платформе Zoom.

Говорници на трибини били су доцент др Милош Петровић са Државног универзитета у Новом Пазару и доценти др Марко Дашић и  др Милан Крстић са Факултета политиких наука Универзитета у Београду.

Милош Петровић говорио је о односима САД и Југославије током и након Првог светског рата као врхунцем дипломатије ове две земље. Он се осврнуо на период председништва Вудроа Висона и на његов допринос међународном праву. „Иако је било успона и падова, ово је време када смо стајали раме уз раме са Америком. Вилсон је показао, не само нама, већ свима, шта значи демократија и народ, али је изоставио схватање национализма у југоисточној Европи, које није исто као на Западу“, објаснио је Петровић.

Доцент др Марко Дашић истакао је периодизацију сарадње са САД-ом током Хладног рата уз промену наклоности Југославије, која се приближавала ка Совјетском Савезу, а потом и Покрету несврстаних. Он је указао на пад интересовања САД-а за сарадњу са Југославијом, али и на рутинизацију поменутих односа од осамдесетих. „Амерички прагматизам граби прилику за примену стратегије „у клину“ током овог периода у циљу да направи расцеп комунистичких земаља на Балкану. Иако је то било успешно, Југославија се окренула ка Покрету несврстаних, док и поред удаљавања од Америке, Америка није у потпуности одсекла Југославију – превише је новца у њу уложила“, нагласио је доцент др Дашић.

Доцент др Милан Крстић говорио је о периоду деведесетих и ставу Америке ка сукобима на Балкану. Крстић је оценио ово доба као почетак радикалних односа ка Србији, уз прекид дипломатије током бомбардовања 1999. године. „Геополитички значај Југославије за Америку опада од 1992. године, док јача проалбанска струја у Конгресу САД-а. Кривица за сукобе на нашим просторима стављена је на Београд, што је резултирало у бројним санкцијама ка СРЈ, али и бомбардовању, иако Америка није од почетка имала негативан однос ка нама“, закључио је доцент др Крстић.

Модератор трибине био је доцент др Стеван Недељковић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибина је део пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” којим се обележева 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Пројекат спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts