Вести

Одржана трибина ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава” у Новом Пазару

Трибина на тему ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава”, одржана је поводом обележавања годишњице од успоствљања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких држава на Државном универзитету у Новом Пазару путем платформе Zoom.

Говорници на трибини били су доцент др Милош Петровић са Државног универзитета у Новом Пазару и доценти др Марко Дашић и  др Милан Крстић са Факултета политиких наука Универзитета у Београду.

Доцент др Милош Петровић говорио је о односима САД-a и Југославије током и после Првог светског рата. Он је нагласио како је Вудро Вилсон најсветлија тачка у дипломатским односима Југославије и Америке. ,,Он је један од оних правих пријатеља који нам се нашао у време када је требало да имамо моћног и великог пријатеља. Када помињемо Први светски рат, Србију и њене савезнике, не можемо да изоставимо председника Вилсона“, указао је Петровић.

Доцент др Марко Дашић објаснио је како је током Хладног рата дошло до другог врхунца у дугој и респектабилној историји односа између Југославије и Америке, што није био случај одмах после Другог светског рата. Дашић је истакао како је комунистичка Југославија стала на страну Совјетског Савеза, чиме је себе сврстала на мапу непријатељских држава САД-а. ,,До прекретнице је дошло 1948. године због сукоба између Тита и Стаљина, који је кључно обликовао наредну деценију односа Југославије и Америке. Американци су подржавали суверенитет и територијални интегритет Југославије“, предочио је Дашић.

Доцент др Милан Крстић осврнуо се на природу односа између Америке и Југославије током деведесетих година. Крстић је рекао да су овај период обележили негативни односи између две државе који су кулминирали током бомбардовања 1999. године. ,,Геостратешки значај Југославије за САД опада 1992. године, након чега долази до низа проблема у њиховим дипломатским односима. После Дејтонског споразума 1995. године, Америка је укинула санкције Југославији и решено је питање Босне и Херцеговине“, подвукао је Крстић.

Модератор трибине био је мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Трибина је део пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” којим се обележева 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Пројекат спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

Related Posts