Вести

Одржано предавање Бенџамина Мек Кина ,,Побуна субјеката ланца снабдевања“

Предавање на тему ,,Побуна субјеката ланца снабдевања“ одржао је професор Бенџамин Мек Кин са Охајо Стејт универзитета путем онлајн платформе Zoom.

Професор Бенџамин Мек Кин говорио је на тему идеологије неолиберализма и њеног утицаја на глобалну економију, али и о улози слободе у поменутом односу. ,,Неолиберализам захтева од нас да на преоријентације кроз ланце снабдевања гледамо као на спонтани поредак, иако он то није. На све то, велики утицај на поменуто преусмеравање може имати и слобода, када је сагледавамо као вредност”, објаснио је професор Мек Кин. Он је указао на чињеницу да су те оријентације резултат делања специфичне групе људи која доноси одлуке на светској сцени, али и да се од ланаца снабдевања праве засебне корпорације. Професор Мек Кин је нагласио да су глобални ланци снабдевања постали веома истакнути последњих деценија и указао на њихове предности и мане. „Ланци снабдевања обезбеђују радна места у свету и представљају велику погодност за купце који су сада једним кликом
удаљени од производа, али он има и негативне стране попут тога да се смањују плате и погоршавају услови рада. Такође, ефикасност коју ланци снабдевања производе ретко када стварају слободно време за купце, већ супротно, повећавају време за које се од њих очекују да раде“, рекао је професор Мек Кин. Он је закључио да преко 80% глобалне трговине данас пролази кроз транснационални ланац снабдевања, као и да се производња робе и њихова испорука дешава у моменту када је то потребно тако да залихе робе никада не остају неискоришћене у складиштима.

Након предавања уследила су питања учесника и интерактивна дискусија.

Предавање  је део пројекта „Српска образовна алијанса“ спроводе Центар за Словенске, Источно-европске и евроазијске студије Охајо Стејт универзитета и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts