Вести

Одржана трибина ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава: од сувих шљива до NCR-a ” у Новом Саду

Трибина на тему ,,140 година дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава: од сувих шљива до NCR-a”, одржана је на Факултету за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ у Новом  Саду.

Говорници на трибини били су декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, оснивач и директор Центра за студије Сједињених Америчких Држава, проф. др  Драган Р. Симић и доценти др Марко Дашић и др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Модератор трибине био је проф. др Душко Радосављевић са Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ у Новом  Саду.

Професор Симић дао je кратак историјат односа између две земље, од првих корака током 1860-их преко званичног успостављања односа током 1881. и 1882. године па до краја Другог светског рата. Он се у свом излагању посебно осврнуо на значај двојице најзначајнијих америчких председника у 20. веку, Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта и њихов утицај на српско-америчке односе, као и односе савезништва током оба светска рата. Професор Симић објаснио je како су концепције светског поретка ова два америчка председника утицале на укупне међународне односе, а самим тим и на односе наше две државе.

Доцент др Марко Дашић је говорио односима између Југославије и Сједињених Америчких Држава током Хладног рата. Указујући на различите фазе у односима, од почетних нeперијатељстава од 1945. до 1948. године до касније блиске стратешке сарадње током 1950-их, он је истакао важност Југославије у америчкој спољној и безбедносној политици и у наредним деценијама сукоба на релацији Вашингтон – Москва.

Доцент др Милан Крстић осврнуо се на односе између Америке и Југославије током деведесетих година прошлог века. Имајући у виду да је ова фаза наших односа почела америчком подршком опстанку Југославије, а завршила се бомбардовањем наше земље 1999. године, доцент Крстић је анализирао дубинске узроке ових догађаја, издвајајући посебно структуралне чиниоце, али и улоге појединих личности у свему томе.

После уводних излагања панелисти су одговарали на многобројна питања присутне публике.

Трибина је део пројекта ,,За нових 140 година српско-америчког партнерства” којим се обележева 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава. Пројекат спроводи Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а финансира Одељење за медије, културу и образовање Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts