Вести

Студенти са Универзитета Клемсон у посети Факултету политичких наука Универзитета у Београду

Студенти са Универзитета Клемсон посетили су Факултет политичких наука Универзитета у Београду у оквиру програма “Summer in the Balkans”.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић пожелео је добродошлицу студентима, указао на важност сарадње са Универзитетом Клемсон и истакао да је овај програм, који води професор Владимир Матић и који траје од 2007. године, поставио темеље за сву осталу сарадњу наше две институције која се одвија кроз још два усшешна програма “Clemson University Study Abroad – Spring semester in Belgrade” и “Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“. Декан Симић нагласио је да је све ово посебно важно у години када се обележава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких Држава.

Професор Владимир Матић са Клемсон универзитета указао је на важност боравка америчких студената на Балкану, јер је то једини начин да се упознају са начином живота, културом и политиком Србије и осталих држава Западног Балкана које ће амерички студенти имати прилику да посете током пет недеља трајања овог програма. Он је објаснио да амерички студенти неће бити исте особе када се врате у Сједињене Америчке Државе због позитивних искустава из прве руке и знања које ће понети са собом.

У склопу посете одржано је и предавање проф. др Драгана Р. Симића на тему „Светски поредак: схватања Вудроа Вилсона и Френклина Делана Рузвелта”. Симић је истакао да су од свих америчких председника, Рузвелт и Вилсон највише разумели положај Срба. ,,Вилсон и Рузвелт инспирисали су генерације будућих политичара и дипломата широм света. Они су успели да промене мишљење америчког јавног мњења, да изведу земљу из изолације и укључе је у Први, а касније и у Други светски рат”, рекао је проф. др Драган Р. Симић.  Декан Драган Р. Симић објаснио је да је Френклин Делано Рузвелт био један од највећих државника двадесетог века и да је био окренут обичним људима. Он је подсетио да је Вилсон био први амерички председник који је осмислио и започео многе важне промене у међународним односима које је председник Рузвелт касније успешно окончао и спровео у пракси.

Друго предавање студентима са Клемсона одржао је мр Драган Живојиновић из Центра за студије Сједњених Америчких Држава који је говорио на тему „Немирне границе: Западни Балкан између Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Русије, Кине, Турске…“. Он се посебно осврнуо на промењене међународне околности и геополитички положај Западног Балкана у контексту сукоба у Украјини.

У наставку програма, током два дана студенткиње и студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Универзитета Клемсон имаће прилику да дискутују о рату у Украјини и да разговарају о могућим решењима и мировним предлозима за његово окончање.

У организацији посете велики допринос дале су Александра Пастор и Дуња Аранђеловић, асистенткиње на програму “Summer in the Balkans“.

 

Related Posts